Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2012 / 2. negyedév


Aktuális hírek

Tavaszi nagytakarítás az interneten

1997-ben egy e-mail járta be a világhálót, mely szerint március 31-e éjféltől április 2-a nulla óráig nagytakarítás miatt bezár az internet. A levél szerint a nagytakarításban kisöprik a hálózatban sodródó „roncsokat, törmelékeket", mint például a halott e-mail címeket, inaktív ftp, www oldalakat. A nagytakarítást öt nagyteljesítményű, többnyelvű japán robot végzi. A levél tulajdonképpen egy régi, telefonvonal-takarításos tréfa modernizálása volt. Néhány évtizede egy amerikai telefontársaság kérte arra ügyfeleit, hogy április elsején helyezzenek műanyagzacskót készülékeikre, mivel a vonaltisztogatás miatt nagymennyiségű por távozhat a kagylón keresztül.

A svájci spagetti-szüret

1957-ben a mértékadó BBC Panoráma című hírmagazinja bejelentette, hogy az enyhe tél és a rettegett spagettizsizsik kiírtása miatt a svájci farmereknek örvendetesen dús spagetti-termésben lehetett részük. A híradást döbbenetes felvételekkel illusztrálták, amelyeken svájci parasztok spagetti-kötegeket húztak le a fák ágairól. A riportban a bámészkodók köréből is többeket megszólaltattak, akik a látvány hatására rendre azt tudakolták, hogy hogyan nevelhetnének saját maguk számára is spagetti-fákat. A BBC munkatársai diplomatikusan csak ennyit válaszoltak: „ültess egy kis darab spagettit egy adag paradicsomszószba és reménykedj a sikerben!"

Instant színes TV

1962-ben még csak egy TV-csatorna létezett Svédországban, az is fekete-fehérben sugározta a műsorait. Az állomás technikai szakembere, Kjell Stensson április 1-jén megjelent a képernyőn és bejelentette, hogy egy újonnan kifejlesztett technológiának hála, valamennyi TV-néző villámgyorsan átválthatja az adást színesre. Ehhez csupán annyit kell tenniük- tanácsolta a technikus -, hogy húzzanak egy nylon harisnyát a képernyőre. A bejelentés hatására állítólag Svédország hétmillió lakosából több százezren kipróbálták a dolgot. A történet fricskája, hogy a színes műsoradás végül nyolc évvel később, éppen április 1-jén indult el a skandináv országban.

San Serriffe

1977-ben a brit The Guardian egy hétoldalas melléklettel rukkolt elő, amelyben az Indiai óceánban fekvő San Serriffe köztársaság megalakulásának 10. évfordulója előtt tisztelgett. A cikksorozat szenvedélyes hangvételben írt a több pontosvessző-alakú földrészből álló szigetcsoport szépségeiről, és a sokak előtt ismeretlen őslakók kultúrájáról. A két legnagyobb sziget neve Nagybetű és Kisbetű volt, a fővárost és az államelnököt pedig különböző betűtípusokkal illették. A megjelenés után csak úgy égtek a telefonvonalak a The Guardian szerkesztőségében, olvasók tömegei szerettek volna többet megtudni a nyári utazások szempontjából is ideális célpontnak tűnő paradicsomi szigetekről.

Megváltozik a pi értéke

1998. áprilisi számában a New Mexicans for Science and Reason lap hírlevele arról számolt be, hogy az alabamai törvényhozás a pi értékét a 3,14159-ről a „bibliai" hagyományoknak megfelelő 3,0-ra módosította. A cikk hamar felkerült az internetre is, bejárta az egész világot, és hamarosan tiltakozók ezrei kezdték el e-mailben és telefonon bombázni az alabamai törvényhozást. Az eredeti cikk a törvényhozás azon törekvéseinek kívánt görbe tükröt állítani, amelyek az evolúcióval kapcsolatos tananyagok bibliai szellemű újraírását szorgalmazták.

A cikk eredete
2012.04.01.

Nagytakarítás a tósokberéndi erdőkben

Kedves ajkaiak, tósokiak!


A Fekete István Vadásztársaság által szervezett szemétszedésen a szervezők, a Tósokberéndért Egyesület tagjai és a tósokberéndi iskola vezetője néhány diákjával szorgoskodott.

Sok-sok munkával összeszedtük azt az irdatlan mennyiségű szemetet, amit "rendszerető" embertársaink kihordtak csodálatos erdeinkbe.

Ezek az erdők most újra szépek, tiszták a tisztások, az ibolya nem a műanyagok közül kandikál ki.

Az erdőkbe vezető utcák utolsó házaira videokamerák kihelyezését tervezzük, hogy ne kelljen minden évben mások piszkát takarítani!


2012.04.01.

Kirándulás

2012.04.01.

Megyei I. osztály bajnoki labdarúgó mérkőzés!

A mi csapatunk!
Ajkai és tósokberéndi játékosokkal!

Tósokberénd

2012. április 8. 1530-kor

"Tósokberéndi" Ajka Kristály SE - Ugod SE


Előtte ifjúsági mérkőzés

1330-kor

Minden belépő tombola is! Sorsolás a szünetben!

A sporttelepen büfé üzemel!


Belépőjegy: 400 Ft

Diák, nyugdíjas: 300 Ft


Mindenkit szeretettel várunk!

2012.04.06.

Ismét szemétszedés volt Tósokberénd határában

Évtizedekkel ezelőtt az emberek nem kirándulni, hanem gombát, virágot szedni és fát gyűjteni mentek az erdőbe. Ritkán lehetett látni eldobott szemetet. Természetesen abban az időben még nem voltak nylon palackok és szatyrok, s annak ellenére, hogy a háztartásokban akkor is keletkezett hulladék, azokat részben újrahasznosították építkezéseken, a növényi eredetűekkel pedig a trágyadombokat gazdagították.

Napjainkban megváltozott a családok életvitele, szokása. Sok göngyöleg kerül a háztartásokba az üzletláncok polcairól, amelyek kicsit sem jelentéktelen része a faluszéleken, városok határaiban és erdők mentén landol. Ez Tósokberénd környékén sincs másként, ezért a Fekete István Vadásztársaság 2012. március 31-én szemétszedési akciót szervezett az erdő szélére. Az eseményen részt vettek a vadásztársaság és a Tósokberéndért Egyesület tagjai, az általános iskola intézményvezetője, tanulók és néhány önkéntes.

A Bajcsy-Zsilinszky utca végétől az erdészházig és a vezetékek alatt a Damjanich utcáig elterülő részt fésülte át a lelkes csapat. A vadásztársaság járműveket és szemeteszsákokat biztosított.

Elszomorító volt látni a nagy szemétdombokat. Több lakóház fürdőszoba felújításából származó sittet, WC tartályt, eternit és egyéb csővezetékeket, padlószőnyegeket, bútorszivacsokat találtak a szemétszedők. Kidobott cipők, csizmák, ruhaneműk, kabátok, szétmállott darabjai kerültek elő a bozótosból. Nylonzsákok, szatyrok mindenféle kommunális szeméttel telegyömöszölve estek szét. Egy zsákból a felújításokból megmaradt festékes dobozok festékkel, festő eszközökkel tele bukkantak elő. Cipőkészítéskor használt különböző méretű sámfákat is kidobták a környezettudatosnak korántsem nevezhető lakók, pedig az jó tüzelő lett volna. Számtalan nylonzsákban faleveleket hordtak ki, melyek kiürítetlenül, szemet bántóan rontották a környezetet. Mindemellett szétbontott autóalkatrészek, műanyag kasznik sokaságával volt tele az erdő (egy teherautónyi kidobott autógumi kerül remélhetőleg megsemmisítésre a megfelelő helyen!).

Megállapítható, hogy a magyar emberek még nagyon távol állnak a környezettudatos életmódtól, ezért a helyzeten való változtatás érdekében sokat kell tenni mindenkinek a saját környezetében. A hatóságoknak, a felügyeleti szerveknek is határozottabban fel kell lépni a szemetelőkkel szemben. A gyerekeket már az iskolában sokkal hatékonyabban kell felkészíteni a természet védelmére, a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságára.

Sajnos nem jelentek meg az erdőbirtokosok, pedig az ő területükön lévő szemét is begyűjtésre került (az erdő meglétének nemcsak a hasznát kellene élvezni, annak minőségének megőrzéséért, illetve annak javításáért is kellene tenni).

A Tósokberéndért Egyesületből jelen voltak és segítettek: Tóth Róbert és családja, Gróf testvérek, Üveges János és lányai, Csendes házaspár, Hinger Károly, Palotai Ferenc, Szurics Ádám, Németh Jenő, Burján Károly. Köszönet mindnyájuknak, hogy a szombati kellemes időtöltés helyett az erdő szélén felelőtlen társaik 20 köbméter szemetét gyűjtötték zsákokba, konténerekbe!

Csendesné Bosits Éva

2012.04.07.

"Álmos" Íjász Egyesület meghívásos versenye

Kattints a képre!
2012.04.15.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

2012.04.07.

Emlékeztető az Íjász versenyről

Az „Álmos” Íjász Egyesület 2012. április 15-én meghívásos versenyt szervezett a Nagyalásony mellett lévő erdészház környékén. Az Íjász egyesület kis létszáma miatt Vági Róbert felkérte a Tósokberéndért Egyesületet, hogy segítsen a szervezésben.

Így 13 fő a hétvégéjét „feláldozta” a számára ez idáig ismeretlen sportág versenyének a sikeres lebonyolítása érdekében. Az egyesület tagjai lelkesen kísérték az íjászokat és számolgatták a pontokat, amelyeket az eredményes lövéseket követően adminisztráltak (Geriné Melinda, Tóthné Andrea, Jágerné Éva, Hinger Károly és Hinger Károlyné, Csendes Róbertné). A távolság 5-6 km volt, ahol elhelyezték a rendezők a 25 különböző célt. A változatos formájú és más-más távolságban lévő táblák Nagyalásony és Noszlop közötti terepen tették próbára a versenyzők tudását. Szerencsére az előrejelzések ellenére az időjárás is kedvezett a versenyzőknek és a segítőknek.

A résztvevők a régió több településéről érkeztek (Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Győr-Sopron megye), ezért az étkezésükről is gondoskodni kellett. Az egyesület férfi tagjai (Németh Károly, Németh Ferenc, Vass Lajos, Csendes Róbert és Pásztori Béla) finom pörköltet készítettek.

A sikeres verseny számítógépes kiértékelését Burján Károly készítette, sőt a fotós szerepét és a honlapon való megjelenítést is ő végezte el.

Köszönet minden egyesületi tagnak és hozzátartozóiknak, akik hozzájárultak a verseny sikeréhez!

Csendesné Bosits Éva

2012.04.16.

Házastársi piszkatúrák

Hegedű

Drágám, nem lehetne mégis elvetetni ezt a gyereket?

- Na de Lajos, már elmúlt 10 éves!

- Akkor legalább azt a rohadt hegedűjét?


Apróhirdetés!

Egy férfi felad egy hirdetést: "Feleséget keresek!"

Másnap kap száz levelet, mindegyikben ez áll: "Mit szólna az enyémhez?"


Fürdetés!

Az anyuka fürdeti a kisfiát, amikor az megkérdi:

- Anyu! Ha megnövök, nekem is két fütyim lesz, mint Apunak?

- Ugyan már Pistike, honnan veszed, hogy Apunak kettő lenne?

- Amikor pisil, akkor mindig a kicsit veszi elő. Amikor meg megjön a bejárónő, akkor a nagyobbikat...


Határnál!

Kovács úr és felesége kirándulni megy.

Kovács úr megkérdi a vámostól:

- Aranyat lehet átvinni?

- Lehet.

- És 92 kilót?

- Azt nem.

Ekkor odafordul a feleségéhez:

- Hallod aranyom? Te itthon maradsz.


Zöldségesnél!

Egy nő dinnyét vásárol. Vagy harmincat megnyomkodott, szagolgatott,

mire a zöldséges:

- Legközelebb a férjét küldje el vásárolni, az nem válogatós.

- Miből gondolja?

- Ha az lenne, nem magát vette volna feleségül.


Játszunk papást-mamást!

- Játsszunk papást-mamást - javasolja Móricka a kis Ernának.

- Jó, kezd el te!

- Bár sohase vettelek volna feleségül!


Bosszú

Összeveszik a házaspár, a férj dühösen kiabálja:

- Ha meghalsz, a sírkövedre azt fogom íratni, hogy"Itt nyugszik a feleségem olyan hidegen, mint életében."

A feleség dühösen vág vissza:

- Ha te meghalsz, én meg azt íratom a sírkövedre: "Itt nyugszik férjem olyan mereven, mint még soha."

2012.04.20.

Kirándulás Pannonhalmára
Kattints a képre!
2012.04.21.

Kirándulás Taliándörögdre
Kattints a képre!
2012.04.28.

Tiltakozás a Bródy Imre Gimnáziumért

A szülők, diákok, tanárok tiltakozása az intézmény egyházi fenntartásba való átadása ellen


A szülők, diákok, tanárok képviselőinak tiltakozó beszéde


Kép:
Az aláírásgyűjtő petíció szövege         Videó: Vallásszabadságukat féltik az ajkai gimisek (index.hu)
2012.05.15.

Meghívó

Kedves Egyesületi Tagok!

Meghívunk mindenkit 2012. június 5.én 18 30 -kor a Mikes iskola tornatermében
tartandó megbeszélésünkre!


Témák:

 1. A falunapi teendők (június 9.).
 2. A II. Tósokberéndi Nosztalgia-Jármű Fesztivál (augusztus 4.) szervezési feladatainak
  a megbeszélése (javaslatok, vállalások, teendők, ötletek).
 3. Egyéb ügyek.

Szeretettel vár minden Tagot az Elnökség nevében:

Geri Gyula Elnök

2012.06.02.

Öt fontos felismerés!

 1. Ha a gyaloglás egészséges lenne, a postások örökké élnének.
 2. A bálna úszik egész nap, csak halat eszik, vizet iszik, mégis kövér.
 3. A teknősbéka nem szalad, nem úszik, nem ugrál, nem siet sehova, és 450 évig él.
 4. A nyuszi szalad, ugrál és vegetáriánus, él 5 évet. Francba a diétával és a sportolással!
 5. A statisztikák szerint a gépjárműbalesetek 23%-át olyanok okozzák, akik alkoholt fogyasztottak. Ebből az következik, hogy a balesetek 77%-át olyanok okozzák, akik vizet, kávét, üdítőt, tejet, energiaitalt és egyéb alkoholmentes italokat fogyasztanak. Ezek az emberek tehát háromszor olyan veszélyesek! Kerüld a társaságukat, tartsd magad távol tőlük!
2012.06.04.

A Nagy Testvér

Fontos!

Legalább tudjunk róla!

 • A Nagy Testvér mindent lát, amit a neten csinálsz?!
 • Mi lenne, ha valaki mindent látna, amit a neten csinálsz? 
 • Mi lenne, ha valaki elhelyezne egy dobozt az otthonodban, amivel... ?

Minden Google keresést nyomon követhet, láthatja kinek küldesz e-mailt, kitől kapsz e-mailt, láthatja mit gépelsz, tehát ismeri a jelszavaidat, saját webkameráddal figyelhet, információt gyűjthet arról, mit kedvelsz és mit nem, mik a politikai nézeteid vagy a vallásos meggyőződésed, és átadhatja ezeket az adatokat információs központoknak, hogy azok összeállítsák saját és családod személyes profilját?

A szomorú igazság, hogy ez a doboz létezik, és éppen előtte ülsz. Önszántadból hoztad haza, és még fizettél is érte. A számítógéped igenis kémkedik utánad, és meg kell hagyni, soha nem létezett ennél kitűnőbb találmány új ismeretek megszerzésére vagy az információ megosztására.  Segítségével állandó kapcsolatban lehetünk távoli barátokkal, megismerhetünk új embereket, rátalálhatunk azokra, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak, és választ kaphatunk azokra a kérdésekre, amik igazán fontosak számunkra.

Sajnos a személyi számítógépnek van egy sötét oldala is, mert segítségével folyamatos rálátást biztosítunk saját életünkre, és személyes adataink elérhetővé válnak a szakavatott információgyűjtők számára.


Íme néhány példa:


A Google

A legtöbb ember egyetért, hogy a Google a legjobb kereső ma a piacon. Az idők azonban változnak, és a Google-ban egyre kevésbé bízhatunk.

Elsőként ott a Gmail-botrány. Aki használja a szolgáltatást, észrevehette, hogy a levelezőfiókban megjelenő reklámok kísértetiesen kapcsolódnak személyes érdeklődési köréhez. Ez nem véletlen. A Gmail minden egyes e-mail üzenetünket megnézi, hogy a „hirdetők számára” fontos információkat találjon. Minden egyes e-mailt átnéznek. Ezt természetesen egy program végzi, de a lényeg, hogy üzeneteink nyilvánosak. Jelszavak? Ugyan!

Következőnek ott van a cenzúrázott keresések kérdése. Hacsak nem használunk konkrét kifejezéseket keresésünkben, a Google megpróbálja a leginkább politikailag korrekt találati listát felkínálni. Hol vannak azok a napok, amikor valaki, mondjuk a 9/11-re történő kereséssel a lehető legrelevánsabb, vagy mások által legjobbnak ítélt oldalakat kapta találatként! Ma az embernek tudnia kell pontosan, milyen forrást keres, ahhoz, hogy a kívánt oldalt vagy választ megtalálja, illetve, hogy megbízható és teljes képet kapjon egy témáról. Bizonyos weboldalak, mint például az Infowars.com sok esetben elő sem jönnek a találati listában, hacsak nem írjuk bele a kereső kifejezésbe. 2010 végén a Google feketelistára tette az Infowars és Prison Planet oldalakat, annak ellenére, hogy ezek több találatot kapnak naponta, mint a legtöbb fővonalas hírportál.

Végül érdemes megemlíteni a Google új „adatvédelmi” szabályzatát. Úgy tűnik, ez az új szabályzat nem igazán védi adatainkat. A felhasználók érdeklődési köréhez alkalmazkodni képes hirdetések kedvéért a Google március 1-jei hatállyal egyesíti az összes Google tulajdonú szolgáltatásnál megadott vagy rendelkezésre álló információkat (Google, Gmail, Youtube, Feedburner, Adsense, stb.). Sajnálatos módon az igazi adatvédelmet előnyben részesítő felhasználóknak nincs módja kimaradni az új adatgyűjtési, bocsánat, adatvédelmi szabályzatból.


A Yahoo

Természetesen a Yahoo sem akart kimaradni az adatgyűjtésből. A Yahoo szintén „elemzi” az e-mailek tartalmát és a rendvédelmi törvények betartására hivatkozva az előírt határidőnél és az adatvédelmi szabályzatban leírtaknál sokkal hosszabb ideig megőrzi az összegyűjtött információkat. Íme néhány adat egyenesen a Yahoo-tól:

 • Valamennyi IP címet, amiről valaki Yahoo fiókjába bejelentkezik, egy éven keresztül tárolják, így remekül nyomon követhetik az ember mozgását, megtudhatják, hol dolgozik illetve, hogy ki látogat el hozzá rendszeresen.
 • Az azonnali üzeneteket és chat párbeszédeket minimum 60 napig tárolják.
 • A bűnüldözési szerveknek pedig nem állampolgári kötelességből adják át az információkat. Valamennyi vezető kommunikációs cég „árlistával” rendelkezik erre vonatkozólag. Az amerikai Marshal Service beismerte, hogy rendelkezik ilyen árlistával a Yahoo, a Verizon, a Cox Communications és a ComCast szolgáltatóktól az adatok átadására.

A Facebook

500 millió ember világszerte minden kényszer nélkül megosztja életének legszemélyesebb részleteit, például politikai hovatartozásáról, vallási meggyőződéséről, közli, kik a barátai, a családja, merre járt nyaralni. Ez a Facebook.

Nincs még egy ilyen információforrás a világon. A megszerezhető információmennyiség növelése érdekében, amikor valaki bejelentkezik a Facebook-on, egy süti (cookie) minden látogatásunkat nyomon követi az adott számítógépen (akkor is, ha később kijelentkezünk). Bejelentkezés után gépünk „ajtaja” nyitva áll a Facebook előtt.

A Facebook ma már arcfelismerő technológiát is alkalmaz a fényképek megjelölésére. A Facebook kicsit olyan, mint egy pletykafészek, aki a Facebook-on bejelölt ismerőseid alapján alakít ki képet személyiségedről. Az ismerőseidet célzó reklámok a te oldaladon is megjelenhetnek, mert a Facebook azt feltételezi, hogy barátok lévén az érdeklődési körötök is hasonló lehet.

A GPS technológia segítségével a Facebook beazonosítja a fényképek elkészítésének és/vagy feltöltésének helyszínét, így fizikai tartózkodási helyedet is közzé téve.


A Skype

A 2011 májusában a Microsoft által felvásárolt Skype a világ elsőszámú VoIP szolgáltatása. Két évvel az ügylet előtt a Microsoft a VoIP hívások lehallgatására alkalmas technológia szabadalmaztatásán kezdett dolgozni.

A Skype-on keresztül megszerzett információk felhasználási területe igen széles. A fizetős szolgáltatást használók esetében a cég számára ismertté válnak az illető bankkártya és egyéb személyazonosító információi. A hívásokból elcsípett kulcsszavak jogi eljárások során is felhasználhatók. Különböző adathalászati eljárások segítségével a magánbeszélgetésnek hitt párbeszédeket felhasználhatják személyre szabott reklámok megjelenítésére.

A legaggasztóbb mégis az, hogy miután telepítettük a Skype-ot a gépünkre, saját webkameránkat bármikor távirányítással aktiválhatják. Pontosan. Lehet, hogy valaki ott ül a számítógép előtt, és egzotikus recepteket olvas, miközben valaki, valahonnan saját kameráján keresztül visszanéz rá.

Legyünk informáltak és használjuk okosabban számítógépünket!


Információs központok

Ezek az információs klíring intézetként működő központok tényleg léteznek. Sokszor egyszerűen „marketing kutatóintézetnek” álcázva. Legfőbb munkájuk a mi számítógépeinkről összegyűjtött adatok rendszerezése a lehető legteljesebb személyes profilok összeállítása érdekében. Ezek a profilok tartalmazhatnak információkat személyes kapcsolatainkról, szexuális beállítottságunkról, politikai nézeteinkről, vallásos meggyőződésünkről, családunkról, barátainkról, bankszámlánkról, bevételi forrásainkról, fényképekkel kiegészítve, egyszóval mindent, amit egy emberről tudni lehet az Interneten fellelhető információk alapján.Én személy szerint nem tervezem az Internet-használat felfüggesztését, hiszen a világháló segítségével soha nem látott gyorsasággal és egyszerűséggel juthatunk hozzá új ismeretekhez, és kommunikálhatunk másokkal. Továbbra is megosztom véleményemet a számomra fontos témákról, de teszem mindezt úgy, hogy tudom, ezek az információk soha nem lehetnek magánjellegűek többé.

Ne felejtsük: A Nagy Testvér nemcsak figyel, de jegyzeteket is készít!

2012.06.06.

Meghívó

2012.06.05.

A Tósokberéndi FalunapKattints a képre!
2012.06.12.

Új "Fagylalt és Sütemény bolt"Megnyílt a Kapitány Fagylalt és Sütemény bolt a Dobó Katica utca 77-ben. Nyitvatartási ideje: 11.30 - 19.30

2012.06.19.

Új/régi képekÚjabb képek a falunapról Tósok-City (2011)
2012.06.21.

A nehézség nem más, mint alkalom, munkaruhába öltözve. (H. Kaiser)

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!