Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2012 / 4. negyedév


Meghívó

2012.10.01.

Házi kenyér sütése

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt (búza)
  • 20 dkg fehér rozsliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • só ízlés szerint
  • csipet cukor (az élesztőhöz)
  • 5 dl víz
  • 3 evőkanál étolaj
  • sütőmargarin a forma kikenéséhez

Elkészítés:

A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót egy tálba tesszük. Az élesztőt csak belemorzsoljuk, majd forró vizet engedünk egy edénybe. Általában ehhez a mennyiséghez 5 dl szükséges, de a liszttől is függ, hogy mennyit vesz fel. A vizet lassan adagolva összegyúrjuk a tésztát. Kb. 10 percig dagasztjuk tésztát, vagyis jól kidolgozzuk amíg nem szép sima. Kelesztő tálba meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. fél óra alatt szépen megkel. Kelesztés után újra átgyúrjuk kicsit, kikenjük a formát margarinnal, belisztezzük és újra megkelesztjük. A sütőt 200 fokra előmelegítem, és 30 percig sütöm, majd 180 fokon még 10 percig sütöm, de érdemes addig sütni, amíg aranybarna nem lesz. Sütés közben a tetejét párszor megkenjük vízzel!

Mindenkinek jó sütést kívánok, és jó étvágyat a finom kenyérhez!

Beküldte: Csizmadia Győzőné (Jutka)

2012.10.31.


Egyesületi beszélgetés (Dezsővel)


Ugrás a többi képre

2012.11.09.

Meghívó

2012.11.11.

Tósokberéndi Vigadalom

Az idei évben is megrendezte a Tósokberéndért Egyesület a már hagyományos, őszi nevezetes névnapokat felidéző vetélkedőt és az azt követő mulatságot.

A nemrég átadott Közösségi Házban a rendezvény megnyitásaként Vajai Károlyné Marika mondta el Gróf Károly tavaly írt versét a szomorú sorsú libáról. Ezután 7 csapat mérte össze tudását. A Baromfiatalok, a Lúdtalp, a Várlak, a Veterán fiatalok, a Regös, a Tósok City és a Vesztesek fantázia neveket választott csapatok tanúbizonyságot tettek honismereti, általános műveltségi tájékozottságukról és ügyességi készségükről. Sikert aratott Angermayer Tibinek Tósokberénd „Megasztárjának” a népdal és nóta felismerő harmonikázása. Eredményesen megoldották a csapatok a Tilhof Endre által írt könyvekből és későbbi gyűjtésekből összeállított totókat, feladatokat. Ügyességüket gégecsővel imitált lúdtöméssel és pingpong labda kosárba találásával mérték fel. A zsűrizés feladatait az Egyesület két tiszteletbeli tagja Horváth Magda és Tilhof Endre látta el. A vetélkedőt a Tósok City foci csapata nyerte meg, akiknek a jutalmát a sümegi vendégek ajánlották fel. Második a Baromfi-atalok, harmadik pedig a Regös klub csapata lett.

A vetélkedőt követően Rezneki József változatos, jól összeállított zenéje szolgáltatta a talpalávalót. Szinte megállás nélkül hajnalig „húzta” a jelenlévők nagy megelégedésére. Öröm volt látni, hogy a településrész apraja nagyja részt vett az egész estét betöltő rendezvényen. Az Egyesület reméli, hogy egyre többen fogják látogatni a rendezvényeiket most, hogy már a feltételek is adottak a közösségi élethez Tósokberénden!

Ajka-Tósokberénd, 2012. november 17.


Hogyan készítsük el gyorsan a vasárnapi ebédet (a későn kelőknek ajánlott) ?

2012.11.17.

Okostojás - az új Rubik-kocka

Az Okostojás egy logikai játék, amelyben egy fapálcát kell egy labirintuson átvezetni. A fából készült tojásforma egy többrétegű, háromdimenziós labirintus rendszer. A pálca a rétegekbe vágott járatokban tud mozogni, a két végén lévő dudorok azonban csak néhány helyen férnek át a rétegeken. A bonyolultabb változatokban több egymásba ágyazott héjszerkezet is van, vagy a réteg egy része elforgatható. A játékot Zagyvai András építész találta fel 2007-ben. Játékával 2012-ben Washingtonban elnyerte az International Puzzle Party (IPP) verseny legnagyobb elismerését, a játéktervező verseny (Nob Yoshigahara Puzzle Design Competition) nagydíját.

Forrás: Wikipédia
(http://hu.wikipedia.org/wiki/Okostojás)

A feltaláló nyilatkozik
2012.11.17.

Meghívó

2012.11.28.

Tósokberéndi Traktoros Mikulás

Stílszerűen a Nosztalgiajármű Fesztivál egyik traktorjával hozta a Mikulás az ajándékokat a gyerekeknek Tósokberénden. Már napokkal előtte nagy volt a készülődés, mivel még ilyen nem volt a városrészben, talán máshol sem.

Az este öt órára meghirdetett Mikulásozást nem várt gyereksereg fogadta a Közösségi Ház környékén. Szinte nehézségekbe ütközött, hogy el tudjanak indulni a meghirdetett útvonalon az utcákba. Öröm volt látni a gyerekek, szülők és nagyszülők alkotta csoportokat a házak előtt. A gyerekek nagy izgalommal várakoztak. Előkészítették a napokkal előre megrajzolt ajándékaikat, amit a Mikulás és segítői nagy szeretettel vettek át. Több kisgyerek verset is mondott a Mikulás tiszteletére. Most lehetett igazán látni, hogy milyen sok kisgyermek van Tósokberénden és, hogy mennyire ki vannak éhezve egy kis odafigyelésre, szeretetre! Örömünnep volt ezen az estén Tósokberénden!

A gyerekek és a felnőttek több helyen hangsúlyozták, hogy jövőre is várják a Traktoros Mikulást a városrészben.

Az egész közösség hálásan köszöni a Tósokberéndért Egyesület fiatalokból összeállt csapatának:

Üveges Viktória, Gróf Alexandra, Geriné Lukács Melinda, Ertl Ákos, Gróf Roland.

Ugrás a többi képre

2012.12.05.

Meghívók

Kedves Egyesületi Tagok!


A Regös Nyugdíjas Klub meghívja falu lakóit a hagyományos Karácsonyi Koncertjére.

Időpont: 2012. december 14. 16:00 óra

Helyszín: Szent István Katolikus Templom Tósokberénd

Fellép: Regös Nyugdíjas Klub és három meghívott vendég kórus.


Tiszteljük meg a "lakótársainkat" azzal, hogy megjelenünk a koncerten!Kedves Egyesületi Tagok!


Az idén második alkalommal tisztel meg bennünket a Bányász Férfi Kórus, Kajdi Sanyi barátunk révén a Karácsonyi mondakör idején!

Számítsatok rá, hogy nem csak megjelenésetekre, hanem a segítségetekre is szükség lesz!


Barátsággal
az Elnökség

2012.12.10.

TraMi 2012 - újabb képek
Ugrás a többi képre

2012.12.12.

Meghívó

2012.12.18.

Karácsonyi ünnepély
Ugrás a többi képre

2012.12.21.

Áldott, békés Karácsonyt!

2012.12.24.

BUÉK 2013

2013.01.01.

Pár kapcsolat még mindig jobb, mint a párkapcsolat.

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!