Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2013 / 1. negyedév


BUÉK 2013

2013.01.01.

Hírek - események időrendben

Megkíséreltem összefoglalni az előző három év eseményeit időrendben.

Vagy a menüben: "Archívum".

Ha bármilyen hibát találtok, vagy hiányzik valami, írjatok (burcsi)!

2013.01.02.

Meghívó

A Tósokberéndért Egyesület társelnökeként meghívom a tagságot
az egyesület éves KÖZGYŰLÉSÉRE.

Időpont: 2013. január 21. 18:00 óra

Hely: Ajka- Tósokberénd, Közösségi Ház Szent István u. 75.

Napirendi pontok:

 1. Új tisztségviselők megválasztása.
 2. Beszámoló a 2012-ben végzett munkáról. Hozzászólások. A közgyűlés általi elfogadás.
 3. A 2013-as év feladatainak az ismertetése, megvitatása, javaslatok.
 4. Vegyes ügyek.

A közgyűlés határozatképessége (hivatkozás az alapszabályra):

„A közgyűlés határozatképes, ha a szabályszerű értesítés után az egyesület tagjainak ötven százaléka és még egy fő jelen van. A határozatképtelenség miatt megismételt közgyűlés – az eredeti napirendre felvett kérdésekben – a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes, ha az eredeti közgyűlési meghívóban szerepel a megismételt közgyűlés időpontja, a napirend változatlansága és azon tájékoztatás, hogy a megismételt közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.”

Felhívom a tagság figyelmét arra, amennyiben nem lesz határozatképes a közgyűlés, úgy a megismételt közgyűlés időpontját 2013. január 21-én 18:30 órára tűzöm ki a helyszín változatlanul hagyása mellett, ugyanezekkel a napirendi pontokkal. A megismételt közgyűlés a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.

Barátsággal: Bolla Tamás társelnök
Ajka-Tósokberénd, 2013.01.03.

2013.01.04.

Pajtamúzeum - Virtuális múzeum

Pajtamúzeum

 • szeretnénk összegyűjteni a régi falusi tárgyakat (mezőgazdasági-, kézműves-, háztartási-, stb. eszközöket)
 • szeretnénk egy pajtát vagy a pajta egy részét Tósokberénden megkapni/kölcsön kapni
 • szeretnénk itt egy pajtamúzeumot létrehozni vagy csak itt tárolni az összegyűjtött eszközöket

Segítsetek!   Segítsetek!   Segítsetek!   Segítsetek!   Segítsetek!   Segítsetek!

részletesebben

burcsi072 kukac gmail.com

2013.01.13.

Búcsú Vikitőlhttp://tosokberend.hu/

2012. januártól 2013. januárig egy éven keresztül tartott az Üveges Viktória tornát Tósokberénden kezdetben az iskolában, nyáron a Kristály pályán és ősztől a Közösségi Házban három csoportnak. Jártak idősek, középkorúak és fiatalabb, dinamikusabb tornát végzők. A településen 60 lány, asszony és néhány férfi próbálkozott hétről hétre a mozgással. Az állandó mozgást végzők körülbelül 25-en voltak, vannak.

Sajnos a Viki élete úgy alakult, hogy külföldön vállal munkát, de a tornászok nem hagyják abba. Tovább folytatják a mozgást a saját és egymás örömére. Január 18-án búcsúztatták/búcsúztattuk el a Vikit, abban a reményben, hogy visszatér.


2013.01.20.

Ha egyszer majd megöregszünk!


Egy asszony egy kisbabával elmegy az orvosi rendelőbe. Az orvos megvizsgálja a babát, megméri a súlyát, és megállapítja, hogy egy kicsit soványka.

Megkérdezi a nőtől:

- Anyatejet vagy tápszert eszik a baba?
- Anyatejet.
- Akkor legyen szíves derékig levetkőzni - kéri az orvos.

Megtapintja, megnyomkodja a nő mellét és megállapítja:

- Érthető, hogy nem lakik jól a kisbaba, hisz önnek nincs is teje.
- Nem csoda, mert én a nagymama vagyok. De azért örülök, hogy eljöttem.


90 éves öregember haldoklik az ágyban, az emeleti hálószobában. Egyszer csak érzi, hogy az egész életében kedvenc almásrétes illata jön fel a konyhából. Nagy nehezen kikel az ágyból. Utolsó erejét összeszedve lebotorkál a lépcsőn. A konyhába érve ott látja az asztalon kedvenc rétesét. Már nyúlna az első darabért, amikor a felesége a kezére csap a főzőkanállal és azt mondja:

- Azt ne bántsd, az a temetésre lesz!


Öreg bácsi beleharap az almába, mire ott marad a felső fogsora. Beleharap még egyszer, mire ott marad az alsó is. Eldobja az almát:

- Nesze vazzeg, edd egyedül!


- A nagyapa megkérdezi az unokáját:
- Kisfiam, hogy hívják azt a németet, aki eldugja a dolgaimat?
- Alzheimer, nagyapa, Alzheimer!


Zenei aláfestéssel
2013.01.21.

Itt a tél

2013.01.22.

„Disznóölés készül itt, hideg téli reggel …”

Disznóvágás Tósokberénden


A Közösségi Házban a hagyományőrzés jegyében 2012. febr. 2-án

Jelenlévők: AZ EGYESÜLET tagjai és a meghívottak

Program:

2013. febr. 1-jén előkészületek, favágás, eszközök helyszínre szállítása.

2013. febr. 2-án reggel 7 órakor találkozás a Közösségi Házban.

Mindenki a feladatvállalásának megfelelő időpontban érkezzen meg a helyszínre folyamatosan!

Azok az Egyesületi Tagok, vendégek, akik nem kívánnak részt venni a disznóölési munkálatokban, azokat a délután folyamán szívesen látjuk!

A résztvevőknek sikeres munkát és kellemes időtöltést kívánunk!

2013. febr. 3-án délelőtt 9 órától a Közösségi Ház takarítása, az eszközök visszaszállítása történik.

Köszönjük mindenkinek a munkáját, az önzetlen felajánlását és a disznóvágáshoz szükséges eszközöket!


Tósokberénd, 2013. január 21.

Csendes Róbert felelős
és a
Tósokberéndért Egyesület


Vállalásaink:

2013.01.25.

TóberEgy

Száztagú immár a TóberEgy
Belépni öröm, igazi kegy
   Disznót vág a héten
   Pörzsölik a jégen
Dezsőnknek sajna már tökmindegy

Limerick

2013.01.26.

Téli képek

Aporfi malom

Ugrás az albumra

Dísz tér

Ugrás az albumra

Batthyány tér

Ugrás az albumra
2013.01.29.

Téli képek 2.

Vasvári Pál utca

Ugrás az albumra

Váci Mihály utca

Ugrás az albumra
2013.02.01.

Disznóölés előkészületeiUgrás a többi képre
2013.02.01.

Disznóölés (TóberEgy)

Száztagú immár a TóberEgy
Belépni öröm, igazi kegy
   Disznót vág a héten
   Pörzsölik a jégen
Dezsőnknek sajna már tökmindegy

Limerick

2013.02.02.

Disznóölés Tósokberénden

Katt a képre, így ugrás az albumra!


2013.02.02.

Disznóölés utómunkálataiUgrás a többi képre
2013.02.03.

„Disznóölés készül itt, esős téli reggel…”

A Tósokberéndért Egyesületben immáron második éve tartottuk meg a disznóvágást február elején. Azt már előre lehetett látni, hogy teljesen más körülmények, időjárási viszonyok között fog lezajlani az idei rendezvény. Tavaly mínusz 15 fokos hidegben a Hinger Tanyán az erdő szélen, havas táj övezte területen zajlott a hagyományőrzés jegyében szalmás pörzsöléssel, bélpucolással.

Az idén a Közösségi Házban megtartott disznóvágás egész napon át tartó esőben zajlott le, szerencsére a házban felkészültünk erre az eshetőségre, így a java munka bent került lebonyolításra. Bevált az a gondolat is, hogy feladatfelelősök, csoportok végezzenek egy-egy munkafolyamatot.

A disznóvágáskor szokásos munkákat három órára elvégezték a szorgos kezű fiatalokkal kiegészült asszonyok és férfiak. Ekkor nyugodt körülmények között az asztalra került a disznótoros menü: orjaleves, húsos káposzta, pecsenye, kolbász, hurka. Ezután jó hangulatban harmonikaszó mellett megbeszéltük a nap történéseit, levontuk a tanulságokat a jövőre nézve.

A csütörtöktől vasárnapig tartó munkálatokban az egyesület tagjainak több mint fele részt vett. Köszönet érte mindenkinek! Egész családok kivették a részüket a munkából: Aranyosék, Burjánék, Csendesék, Csizmadiáék, Csorbáék, Geriék, Grófék, Hingerék, Jágerék, Kallóék, Nagyék, Némethék, Rejtőék, Reznekiék, Tóthék. A fuvarosok (Bolla T, Gróf R, Hinger K, Tóth J) és segítőik (Németh F, Németh K, Burján K, Tóth R, Csizmadia Gy.) ki tudja hány tartozékot cipeltek, pakoltak fel-le és hány km-t tettek meg?

Az aznap reggeli kávéról Bánfalvi József kávéautomatája „gondoskodott” felszereléssel, municióval. Az idősebb asszonyok tapasztalatára nagy szüksége volt mindenkinek (Antalné Edit, Csizmadiáné Jutka, Geriné Ili, Neményiné Ildi, Mátyásné Muci, Sashalminé Panni). A férfiak között a böllérnek, Palotai Ferinek és fő segítőjének, Vass Lajosnak a sok évtizedes tapasztalatára is szüksége volt a csapatnak! Köszönjük a fiúknak (Rejtő Peti és Bánfalvi József) a finom húslevest és Nagyné Süle Klárának a húsoskáposztát. Finomak voltak a sütemények, pogácsák, amiket Ali Erzsébet, Benedek Zsuzsanna, Hingerné Kati néni, Jágerné Évi és Mátyásné Muci sütöttek. Üde színfoltja volt a disznóvágásnak Németh Barbara és Bálint népviseletbe öltözött fiatalok pálinka kínálása. Voltak, akik egyéb módon segítettek eszközeikkel vagy az elő- és utómunkálatoknál, de nem részesedtek a „jóból” (Tiborc Laci bácsi, Palotai Andrea, Kovács Katalin, Kajdiék, Molnár Anna, Németh J, Ertl Gy). Burján Karcsi szorgalmasan készítette a képeket, amelyeket a honlapra feltett. A két harmonikás, Angermayer Tibi és Csorba Tomi a megfelelő hangulatát teremtette meg az egész napnak. Csorba Tomi a rendezvény fontosabb történéseit kamerával vette fel.

Két fiatal lány Aranyos Ági és Judit szorgalmas, precíz munkáját feltétlenül ki kell emelni. Példa lehet minden fiatal számára. Külön köszönet Aranyos Lászlóné és Jáger Zsoltné Éváknak a 3-4 napon át végzett lelkiismeretes, talpraesett segítőkész munkájukért! Köszönjük Tóth Karcsinak a Linának, hogy előző este a több, mint egy évtizede használt gáztűzhelyeket több órás munkával használható állapotba tette! Köszönjük a Tilhof Endre bácsi gáztűzhelyét, amit az egyesületnek adott és hozzá Pásztori Béla gázpalackját.

Amennyiben valaki kimaradt most elnézést kérünk (az esetleges hiányokat pótoljuk utólag, csak szóljatok feltétlen!), de olyan sok segítőkész ember volt ezen az egyesületi programon, hogy sok közösség megirigyelhetne bennünket! Úgy érezzük, hogy jól érezte magát az óvódás kortól a nyugdíjasig mindenki.

Találkozunk hamarosan a disznósajt, töpörtyű és pecsenyezsír elfogyasztása alkalmával, amikor nem fog számítani, hogy esik vagy havazik, sár van vagy szél fúj. Kis pihenős, beszélgetős estét fogunk tartani, ahol a disznóvágás szokásos elszámolása is meg fog történni a felelős által.

KÖSZÖNET MINDENKINEK!

Csendes Róbert felelős

2013.02.06.

Kedves Egyesületi Tagok!

Hamvazó szerda utáni csütörtökön, a Torkos csütörtökön, február 14-én 18:00 órakor találkozunk a Közösségi Házban!

Alkalom nyílik elfogyasztani a disznósajtot, töpörtyűt, tokaszalonnát, pecsenyezsírt.

Akinek van módja az jöjjön el, mert a disznóvágáskor is többen otthon maradtak, így nem részesültek a jóból.

 • A felelős ismerteti a beszámolóját a disznóvágásról.
 • Az év eleji, farsangi, böjti időszak hagyományairól is ejtünk néhány szót.
 • Közben a tavaszváró rendezvényünkről is beszélgetünk.

Alkalom nyílik a tagdíj befizetésére is (még 33-an nem fizették be).

Mindenkit szeretettel vár:
Az Elnökség

2013.02.09.

Angermayer/Aporfi malom még egyszerUgrás a leírásra Ugrás az albumra


2013.02.11.

Bálint napra - pálinkadal

Hölgyeknek a dal,     fiúknak a pálesz

2013.02.14.

Tanmese a telefonálásról

A tanítónő a suliban:

- Gyerekek, ma a telefonálásról lesz szó. Bekapcsolom a hangszórót és felhívok egy tetszőleges számot.

- Itt Horváth lakás.

- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni.

- Bocsánat asszonyom, de nekünk nincs Zolikánk. Valószínűleg egy hibás számot tetszett felhívni. Kezét csókolom!

- Látjátok gyerekek, így viselkedik egy jól nevelt, udvarias ember alapfokon.

A tanítónő felhívja ugyanazt a számot:

- Itt Horváth lakás.

- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni.

- Hát kérem, maga engem az előbb hívott fel. Még egyszer! Itt nincs egyetlen egy Zolika sem! Megértette?

- Hallottátok, hogy reagál egy ember a második fokon.

Most jön a legmagasabb fok. A tanító néni felhívja ugyanazt a számot:

- Itt Horváth lakás.

- Kívánok, szeretnék Zolikával beszélni.

- Már megint te vagy, te hülye p....? Menjél vissza a jó k.... anyádba, ahonnan jöttél. Vagy gyagya vagy, vagy engem akarsz halálba b*szogatni.

- Gyerekek, ez a felizgatottság legmagasabb foka.

Egy vörös hajú gyerek jelentkezik az utolsó sorból:

- Tanító néni, szerintem még ennél is van egy magasabb fokozat!

- Mutasd meg, Jenőke.

A gyerek felhívja ugyanazt a számot:

- Itt Horváth lakás.

- Zolika vagyok, nem kerestek?

2013.02.17.

Folytatásos képregény

A 2014-es disznóölés víziója - 1.rész

Találtunk egy kedvező hirdetést. Hatvanban vannak eladó, a tavalyinál nagyobb disznók. (Kicsit távolabb van Noszlopnál, de sebaj!)

Előtte azonban meg kell javítani az autót! Befoltozzuk a lukakat.

Kicseréljük a sérült visszapillantót.

Felerősítjük a lelógó kipufogót. Azután irány Darány!

2013.02.18.

Folytatásos képregény

A 2014-es disznóölés víziója - 2.rész

Pontosabban Hatvan! Elindultunk Csendes Robiékkal a Dezsőért.

Előttünk teherautó okozott balesetet, pedig volt a kilógó rakományon jelzés.

Jöttek ugyan a mentők, de nem tudtak parkolni!

Nekünk gond nélkül sikerült a városban a parkolás. (Éjfél után sikerült hazaindulnunk.)

2013.02.19.

Kedves Barátaink!

2012. február 20-án egy évvel ezelőtt vesztettük el alapító, majd később aktív elnökségi tagunkat, Gróf Károlyt.

Emlékezzünk rá tisztelettel!

Tósokberéndért Egyesület2013.02.20.

Folytatásos képregény

A 2014-es disznóölés víziója - 3.rész

Visszaúton elromlott az autó, elakadásjelző háromszögünk nem volt, de megoldottuk.

Reggel az egyik faluban útjavítás miatt akadtunk el.

Végre elkészült az új burkolat jöhettünk tovább.

Dezső4 vidáman nézegetett ki a csomagtartóból.

2013.02.21.

Folytatásos képregény

A 2014-es disznóölés víziója - 4. utolsó rész

A baj nem jár egyedül, egy tökös csávó "belénk jött", szerencsére lefényképeztem a kocsiját.

Mi gyorsan kijavítottuk autónkat, amely a nagyjavítás után ilyen lett.

Itthon, Ajka-Tósokberénden, gyorsan bejártunk vele (betoltuk) a garázsba.

Érdekes, kalandos volt az út, végül is NEKEM 8 !

2013.02.22.

Téli képek 3.

Damjanich János utca (páratlan oldal)

Damjanich János utca (páros oldal)

Ugrás az albumra

2013.02.23.

Kedves Egyesületi Tagok!2013. március 2-án 18:00 órakor lesz a Tósokberéndi Kocsonya elfogyasztásának
az ideje a Közösségi Házban!


Szeretettel vár mindenkit:

Az Elnökség és a készítők

2013.03.01.

Elfogyasztottuk!

2013.03.04.

A kocsonya története

 1. A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn.
 2. A francia király udvari szakácsának, Guillaume Tirelnek az 1395-ben megjelent receptgyűjteményében, a Le Viander-ben már van részletes kocsonyarecept. Elkészítéséhez ő halat vagy húst ajánl, nem zöldségeli, viszont olyan fűszerekkel készíti, mint a gyömbér, a fahéj, a hosszúbors, guinea bors, a levendula, a galang és a szerecsendió. A kocsonyát akkoriban az ételek eltarthatóságának megnövelésére használták, nem lévén se gyorsfagyasztás, se kocsonyacsomag. A királyi udvarban főzött kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így megakadályozták a gyors romlást.
 3. Kocsonyát vélhetően már a 15. században készítettek Magyarországon. Így az első magyar nyelven kiadott szakácskönyvben (Tótfalusi Kis Miklós Szakácsmesterségnek könyvetskéje, 1698) is szerepel Hideg étek néven.
 4. A magyar nyelvben a kocsonya szóra sokak fejébe bevillan a közmondásos: pislog, mint a béka a miskolci kocsonyában. Ennek az írásos emléke 1544-ből való. Még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe. Kocsonyát rendeltek, a vendéglősné pedig lement érte a pincébe. A sötétben nem vette észre, hogy a dermedő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és azzal együtt tette le az ételt vendégek elé. Talán ennek a közszájon forgó történetnek is köszönhető, hogy 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.
 5. „A téli időszak beálltával kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”
  A fenti, Váncsa Istvántól származó idézet is jelzi, hogy hagyományos téli eledelünk rajongói szerint a kocsonya nem más, nem kevesebb, mint az ízek esszenciája, maga a megtestesült zamat és finomság. Mindazok ellenére, hogy elvileg a kocsonya általában a disznó kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeiből (fej, farok, bőrke, köröm) készül. Kerülhet bele még némi marha, vagy borjúhús, egy kevés füstölt hús, és egyes vélemények szerint egy kis zöldség is. Viszont nyugodtan felejtsük el a csirkéből, pulykából készült aszpikos változatokat.
 6. - Kocsonya nemcsak nálunk van, hanem még Amerikában is.
  - De más népek nem raknak bele fokhagymát.
  - Mi viszont rakunk.
 7. Az igaz magyar ember fokhagymázott kocsonyát fogyaszt, bűzfellegek mögé rejtezik, derűsen böfög és aznap már nem megy sehova.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

Csendes Róbert

2013.03.05.

Video Dezsőkéről

Dezső 3 utolsó óráit videón megörökítette, ezt a videót pedig megrövidítette Csorba Tamás illetve Gróf Roland.


A rövidített verzió itt található:

www.youtube.com/watch?v=YIiyh87rtA4


A vágatlan teljes verziót bárkinek bérmentve megírják DVD-re!


2013.03.11.

Informatikai humor

- Mivel lehet a fényt hamisítani?

- Fénymásolóval!!!


- Hogy találod meg a nagy Ő-t?

- Shift+ő.


- Minek a rövidítése a HELP?

- Hozz Egy Liter Pálinkát!


- Hogy hívják az internetező szerzetest?

- Felhasználó barát.

2013.03.13.

Márciusi tél
A "téli-tavaszi albumra"

2013.03.15.

Kedves Egyesületi Tagok, kedves Tósokberéndiek!

2013. március 23-án 19 órától 02 óráig Tavaszváró Retro Batyus bulit

szervezünk a Közösségi Házban (TSZ iroda volt épülete), melyre szeretettel várjuk a kikapcsolódni vágyókat. Retro zenével, tombola sorsolással, meglepetés műsorral várunk Mindenkit! Ha van valami jó kis retro ruhád, húzd magadra! :) A buli batyus jellegű, mindenki azt fogyasztja, amit hoz.

Jelentkezéseket várjuk a www.facebook.hu/Tósokberéndért Egyesület oldalon vagy a 06-70/379-8631-es telefonszámon.

Üdvözlettel:

Tósokberéndért Egyesület

2013.03.18.

2013.03.19.

Tavaszváró Retro buli
2013.03.23.

Kedves Tósokberéndiek!

2013.03.26.

Hétvégére

2013.03.27.

2013.03.30.

Az integrált áramkör megöli a tervezői fantáziát.

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!