Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2013 / 2. negyedév


Húsvéti képek (2013)

  

2013.04.01.

Kedves Tósokberéndiek!

Sajnos a szemétszedés az rossz időjárásra való tekintettel most szombaton elmarad!

A várható új időpont: május 4 !

Később még küldünk értesítést. Bízunk benne, hogy addigra szép tavaszi idő lesz és mindenki örömmel, jókedvvel végzi e nemes tevékenységet!


Addig is a TAVASZ reményében!


Barátsággal: a szervezők

2013.04.04.

Zöld(?!) erdőben jártam ...


Tavaszi gombák (?)

Nyuszi ül a fűben (hol?)

Tavaszi gombák (?)

És morogtam!


Mi ez? Bomba?

Innen lőnek

Csatornafedél !!! (BZs u.)
2013.04.07.

Gyors intézkedés

  

Én szóltam Stolár Mihálynak, ő szólt Andronyi Miklósnak az önkormányzathoz, ő pedig a vízműnek. Az értesítés után pár nappal pótolták az ellopott csatornafedelet (csak én voltam lassú, soká vettem észre!). Reméljük, ezt már nem lopják el!

Köszönjük!

2013.04.18.

Kirándulás Ópusztaszerre

2013.04.21.

Kedves környezet-tudatos Barátaink!


Az elmaradt szemétszedést 2013. május 4-én, szombaton bepótoljuk!Találkozás a Bajcsy-Zsilinszky utca végén az erdő előtt 9 órakor.
Minden generációt szeretettel várunk, szóljatok minél több embernek!


Tegyünk együtt környezetünkért!

2013.04.22.

Devecser 2013


2013.04.25.

Szemétszedés Tósokberénden

Kedves, lelkes kis csapat gyűlt ma össze mintegy 50-55 fővel (a Fekete István Vadásztársaságot is beleértve), hogy megtisztítsák az erdőt a rengeteg szeméttől. Sajnos ismét találtunk ott a gyerekjátéktól kezdve az építési törmelékeken át a háztartási hulladékig mindent. Csaknem 3 konténernyi szemetet szedett össze a csapat 4 óra alatt.

Leletek az erdőből:Nagyon szépen köszönjük a szorgalmas segítőknek, akik szombat délelőttjüket feláldozva részt vettek az szemétszedésen, önzetlen segítséget nyújtottak, hogy élhetőbbé tegyük kis falunkat, környezetünket.Érdemes ellátogatni az (immáron tisztább) erdőbe, kirándulni egy jót a szabadba, minden gyönyörű zöld, tele van virágokkal.A képek az Egyesület facebook oldalán is megtekinthetők.

További képek
2013.05.04.

TÓBER KERÉKPÁR TOUR 2013

Szeretettel várom a túrázni vágyókat
2013. május 19-én /vasárnap/
reggel 9.00-kor a Sörfőzdénél.

Izelítő a programból:

  • 9.00 Indulás kerékpárral Padragkúton keresztül Öcs irányába...
  • Padragot elhagyva balra bemegyünk az erdőbe,
  • pihenőt tartunk Sárcsi-kútnál kb. 11.00-13.00-ig
  • Pihenésképpen Manókháza megkeresése térkép alapján,
  • "Pokol-lik" felfedezése,
  • egyéb érdekességek kicsiknek, nagyoknak.

Egy kis szendvicsezés után indulás a Jókai bánya emléktáblához.

Terveim szerint 13.30-kor ott tudunk találkozni a rövidebb túrát választó SENIOR tagozattal. Az emléktáblától már közösen indulnánk Bakonygyepesre Ajkarendeken keresztül. /Aki nem akar kijönni a Jókai bányáig sem, az csatlakozhat hozzánk a Zenit ABC parkolójában/. Bakonygyepesen meglátogatjuk Dezső 3. malacunkat, /hiszen a gazda szeme is hízlalja a jószágot!!!/

Nomádiába érkezés kb. 16.00-kor, ahol már bográcsos kaja vár minket az egyesület prezentálásában. Étkezés után mindenki tetszés szerint egyénileg, vagy csoportosan elindulhat haza, attól függően, hogyan bírta a nap kihívásait!

Nomádiában a belépő ára 500 Ft/fő, a túra egyéb költséggel nem jár. Kivéve, ha meglátogatjuk a Büfét is.

Remélem tetszik az ajánlatom! Izlés szerint minden kirándulni vágyó megtalálhatja benne a neki megfelelő túratávot!


Aki egyáltalán nem akar bringázni, annak a jelentkezését szívesen elfogadom a főzésre!

Konkrétan 1-2 főre lenne szükség a menü elkészítéséhez!

Jelentkezni nálam lehet személyesen, vagy telefonon az alábbi számon: 06 70 457 9189


Barátsággal: Bolla Tamás
elnök

2013.05.08.

Vonaton

A férfi és a nő még sosem találkoztak, de mindkettőnek van házastársa otthon. Véletlenségből egy hálófülkébe tették őket a Transcontinental vonaton. Kezdetben kicsit szégyellték, hogy egy fülkében kell aludniuk. De mivel mindketten nagyon fáradtak voltak, nagyon hamar elaludtak.

A férfi a felső, a nő meg az alsó ágyon. Éjjel 1 körül a férfi finoman szólongatva felébresztette a nőt a kérdéssel:

"Hölgyem, sajnos zavarnom kell. Tudna rajtam segíteni, mivel nagyon fázom. Fel tudná adni nekem a szekrényből a másik takarót? Tényleg borzasztóan fázom!"

"Nekem jobb gondolatom van" - mondta a nő - "csak ma éjszakára - úgy látszatból - tegyünk úgy, mintha házastársak lennénk."

"Hooó!..Ez nagyszerű" - válaszolta a férfi.

"Jó"- mondta a nő - "Akkor mássz le magad azért a rohadt takaróért!"

2013.05.15.

Kerékpár túra 2013 (TóBerKer I.)

A vezérbicaj A manó keze messze ér Fáradtan, de vidáman
A Pokol-likban A leendő "barna Dezső" Kész az ebéd/uzsonnaItt a többi kép
2013.05.19.

Hősök napja 2013.05.25.

A többi kép
2013.05.26.

Miért bízom a holnapban?

Miért vagyok optimista? Miért bízom a holnapban, a világ jövőjében, az emberiség békés célba érésében, Isten országának az eljövetelében? Mert jó jónak lenni, mert jó jót tenni, szeretettel lehajolni egy bajban lévő élethez, segíteni egy tipegő, totyogó kis gyermek nekilendülését az életnek.

Így születtünk, Isten determinált a jóra, a szépre, az igazra. Persze, mint a keljfeljancsit minket is ki lehet borítani egyensúlyunkból, képesek vagyunk a rossz, gonosz dolgok mellett dönteni, ott van bennünk az aljasságra, a képmutatásra való hajlam, de tartós, maradandó, tiszta örömöt az embernek csak a jó dolgok tudnak okozni.

...

2013.05.29.

Shadow Theatre Group

A világhír küszöbén a magyar árnyékszínház ...

...

Video a Youtube-on
2013.06.04.
2013.06.05.

Néhány kép a Falunapról

     A többi kép (burcsi)
2013.06.08.

Újabb képek a Falunapról

     A többi kép (Melinda)
2013.06.08.
2013.06.20.
   

A Csékúti-hegyen jártunk

A Tósokberéndért Egyesület gyalogtúrát tervezett a régi tósoki szőlősgazdák emlékére, akiknek a Csékúti hegyen volt birtokuk. A történések kicsit módosítottak a terven, hiszen 22-ére tervezte a Csékúti-hegyért Egyesület a szokásos hegybejárását, így ezen a rendezvényen vettek részt az Egyesület tagjai, akik kerékpárral érkeztek Csékútra. 22-en jelentek meg a találkozó helyén. Ott a „Csonka toronynál” néhány gondolattal, történelmi háttér ismertetésével megtörtént az emlékezés.

A borkészítés már az ókorban elterjedt és Mezopotámiából indult el világhódító útjára. Már akkor is tudták, hogy bor nélkül a világ szürke és unalmas: bor kell a szerelemhez és a szerelmi csalódás elviseléséhez, a baráti beszélgetésekhez, bor mellett döntöttek háborúról és békéről, és bort ittak tiszteletre méltó őseink akkor is, ha semmi különös okuk nem volt rá. Éppen úgy, mint napjainkban. A honfoglaló magyarok is már szőlőskerteket találtak itt, amikor ideérkeztek.

A Csékúti-hegyen a középkorban ismert volt a szőlőtermesztés és a borkészítés. A török időkben a falu elnéptelenedett, a hegy pedig elgazosodott, erdősödött. A XVIII.-ik századi betelepítések után kezdtek ismét szőlőt termelni a hegyen és 100 év kellett a felvirágoztatásához. Körülbelül 150 évre lehet visszavezetni a tósoki gazdák megjelenését túlnyomó részt a hegy alsó dűlőiben. A módosabb tósokiak jutottak itt birtokhoz, olyan 20-an lehettek. Napjainkban sajnos már kevés régi gazdának van itt megművelt szőlője, mivel többségében kihaltak vagy eladták a birtokot. Ugyanakkor több tósokról elszármazott, vagy nemrégiben Tósokra költözött vásárolt területet itt. Tehát a hegy nem marad tósokiak nélkül.

A Csékúti-hegyért Egyesület 800 Ft-os támogatói jegyért biztosította a programot. Ezt az összeget a Tósokberéndért Egyesület fizette ki a jelenlévő saját tagjainak. Ez tartalmazott egy üdvözlő pálinkát, egy boros poharat a kóstolgatáshoz és egy pörköltet körettel, savanyúsággal. Mészáros László elnök nyitotta meg a bejárást a fröccs jegyében, majd Horváth József köszöntötte a jelenlévőket. Ezután a megjelentek elkezdték a bejárást pincéről pincére. A büszke boros gazdák süteménnyel, zsíros kenyérrel, pogácsával és a boron kívül hideg szódával, üdítővel kínálták a vendégeket, akik közben találkozhattak rég nem látott ismerősökkel, távoli és közeli rokonokkal. Hiszen az évszázadok során sok szállal kötődött a két település egymáshoz. Házasságok, barátságok által. Például a csékúti katolikusok a beréndi templomban bérmálkoztak. A tósoki evangélikusok is általában Csékútról származtak házasságaik révén.

Nagyon jó hangulatban zajlott az egész bejárás. Csorba Tamás harmonikázása és a résztvevők nótázása közepette. Közben kóstolgatták a jelenlévők az érett gyümölcsöket. A hegy felső dűlőiről pedig csodás kilátásban volt része mindenkinek. Többen felfedezték a Tósokon lévő házaikat a távolban. Sok új ismerősre, barátra tett szert ezen a napon a Tósokberéndért Egyesület, hiszen a bor, a hegy finom nedűje összehozta az embereket. Feledték bújukat, bánatukat, a láb- és derékfájásukat. Köszönet a csékútiaknak a szíves vendéglátásért! Kellemes élményekkel tértek haza az Egyesület tagjai. Sok-sok pincét bejártak, de mindenki mértékkel kóstolgatta a kínált borokat. Egyöntetű vélemény volt, hogy ezt a programot a későbbiekben sem szabad kihagyni. A két Egyesület, pedig egymás programjait meg fogja látogatni a jövőben.

Köszönet mindenért!

CsBÉA többi kép (CsBÉ,CsR)
2013.06.24.

Az élet bizonytalan. Kezdjük a desszerttel!

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!