Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2014 / 1. negyedév


BUÉK 2014

2014.01.01.

Üveggyári Ifi Flotta januári programjai


2014.01.02.

Kedves Egyesületi Tagok!

Szeretettel meghívunk benneteket az egyesületünk éves rendes közgyűlésére, mely 2014. január 10-én pénteken 18.00 órakor a közösségi házban kerül megrendezésre.

Napirendi pontok

 1. 2013. évi eredmények
  - programok
  - gazdasági beszámoló
  - Ellenőrző Bizottsági beszámoló
 2. Közhasznúsági jelentés elfogadása
 3. Új alapszabály elfogadása
 4. 2014. évi tervek
  - tervezett programok
  - tervezett költségvetés
 5. Vegyes ügyek

Az alapszabályban foglaltak szerint közgyűlésünk akkor határozatképes, ha a megjelent tagok száma
legalább 50% + 1 fő.

Amennyiben a közgyűlés a megjelent tagok létszáma miatt határozatképtelen lesz, új időpontot kell kitűzni!

Az esetlegesen határozatképtelenség miatt összehívandó újabb időpont 2014. január 10. péntek 18.30 óra, közösségi ház.

A határozatképtelenség miatt megismételt közgyűlés – az eredeti napirendre felvett kérdésekben – a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes.

Barátsággal:
elnökség

2014.01.02.
2014.01.12.

III. Dezső emlékére


Bakonygyepes szülötte ő
A neve Harmadik Dezső
      Ifjan tesókkal röfögött
      Jóllakva, vígan böfögött
Leszúrta egy rozsdás bökő

További képek   (Fényképezte: Kalló)       Képek a Facebook-on   (Fényképezte: ...)
2014.01.18.

Üveggyári Ifi Flotta februári programjai

2014.01.21.

Hagyományőrző disznóvágás Tósokberénden

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Tósokberéndért Egyesület szervezésében a hagyományokat felelevenítő disznóvágás.

Már hetekkel a rendezvény előtt elkezdődött a szervezés, ugyanis ez nem csupán egy disznóvágás volt a sok közül. Az egyesület meghívta a település lakóit is egy díjmentes kóstolóra (ilyen még nem volt Tósokberénden), így lehetőséget biztosítottak a falu népének, hogy egy disznótoros erejéig megkóstolják az elkészített finomságokat.

A rendezvény főszervezője Csendes Róbert volt, aki nem csak a saját hasát szereti, hanem szívesen nyújt gasztronómiai élményeket másoknak is. A falu lakóitól öt katlant, üstöt, hat bontószéket, öt hurkatöltőt, négy gáztűzhelyet és sok egyéb eszközt szerzett be, amit odaszállítottak a Közösségi Ház udvarára. Az egyesület tagjai közül több mint 50 fő vállalt feladatot. A huszonévestől a hetvenes éveiket taposó tagokig sokan aktivizálták magukat.

Reggel 7 órára meg is érkezett az udvarra a Dezső III nevet viselő 230 kg-ot nyomó jószág. Kis humoros verssel fogadták és a szervező eligazítása után kezdődhetett a pörzsölés, Palotai Ferenc böllér irányításával. A főbb munkafolyamatok felelősei összefogták a csapatokat és gördülékenyen folytak a munkálatok. Ahol szükség volt a segítő kézre ott mindig akadt egyszerre több jelentkező is. Így délután három órára már a főbb munkákkal (leves főzés, zsírsütés, kolbásztöltés, disznósajt készítés, hurkatöltés) végeztek. Közben folyamatosan sütötték a húst, kolbászt, hurkát az asszonyok a konyhában. A menü a tervezett időre elkészült, így a pontosan érkezők, már a meghirdetett négy órától ehették a finomságokat. 210 adag étel került kiosztásra.

A jó hangulatot három harmonikás biztosította. Voltak olyan időszakok, amikor trióban húzták (Angermayer Tibor, Bábics Gábor, Csorba Tamás). Több apró momentum is emelte a rendezvény színvonalát napközben. Lehetőség volt meglepetés lovaskocsikázásra és a falu pikulása Ménkű Marci játékára a fáradt lábú asszonyok is táncra perdültek késő este.

A rendezvényen résztvevők egy jó hangulatú, ritka élményt nyújtó, tartalmas hétvégének lehettek részesei.


A Napló cikke     További képek 1     További képek 2
2014.01.22.
2014.01.27.

TóberKóbi I.

Fergeteges kolbásztöltés

A kolbász, kalbász, kóbász disznóbélbe töltött, darált húsból és szalonnából készült, sóval, pirospaprikával és más fűszerekkel készült húsétel. A rómaiaktól a germánok vették át a kolbászkészítés tudományát, amit aztán a középkortól folyamatosan tökéletesítettek. A kolbász elnevezés az ótörök nyelvből került Európába, ahol a qalbuz szó harapást, falatot jelentett. 1763-ból a kóbász alakot említették, ...

Tósoki kemencés rétes

A legjellegzetesebb magyar tészta a rétes, mégpedig a kézzel nyújtott rétes. 'Művészet, ahogy a kihúzott asztalon két lány, kétfelől egy ökölnyi tésztát olyan szélesre kinyújt, mint maga az abrosz, hogy azt egy római nő, mint palástot felvehetné' ...


2014.02.15.

Kocsonya délutánÖsszes kép

2014.02.21.

Batyus Farsang Tósokberénden!

Soron következő programunk a Batyus Farsang, amely március 1-én 19 órától hajnali 2 óráig kerül megrendezésre a Közösségi Házban. Érdemes lesz jelmezt, maszkot ölteni, hiszen a legötletesebbeket díjazzuk! A rendezvény batyus jellegű, mindenki azt fogyasztja, amit hoz.

Idén is lehetőség lesz tombolát vásárolni, ehhez szeretnénk gyűjteni felajánlásokat, ajándéktárgyakat. A zene ismét retro-slágeres lesz, akár csak a tavalyi nagysikerü Tavaszváró Retro Batyusbulin.

Készülünk egy kis meglepetésműsorral, illetve ha lenne rá több jelentkező, megtarthatnánk a Fánkversenyt is.

Kérjük, erre emailben, facebookon vagy telefonon (70/379-8631) jelentkezzetek!

Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők!

2014.02.23.

Itt a tavasz (?)2014.03.02.
2014.03.02.

Tósokberénden is farsangoltak ...

2014. március 1-én 19 órakor egy titkosügynökkel találkozhattak először a szervezők a Tósokberéndi Közösségi Házban. Sor került ugyanis egy fergeteges Batyus Farsang megszervezésére. Ezután sorra érkeztek az „illusztris” vendégek. A tavalyi Tavaszváró Retro Batyusbulival ellentétben a szervezőknek idén sikerült még a böjti időszakban megrendezni az eseményt, ezért kerülhetett sor egy kis jelmezes kavalkádra. Körülbelül 70 résztvevővel sikeresen lezajlott az összejövetel. A résztvevők mintegy fele készült kreatív jelmezekkel, melyeket a zsűri ajándékokkal díjazott. Választottak nyertest női-, férfi-, gyermek-, és csapat kategóriában is, illetve a közönség is díjazhatta a legötletesebb, neki leginkább tetsző maskarát.

A közönség szórakoztatására külön kis műsorral készültek a szervezők, ahol híres magyar énekesek léptek fel a TB (Tósokberénd) Faktorban, melyet Ördög Nóra (Rejtőné Csizmadia Márta) vezetett. A fellépők Deák Bill Gyula (Gróf Roland), Szandi (Gróf Alexandra) és Fenyő Miklós (Rejtő Péter) egy-egy dalával sarkallták vidámságra a publikumot, kiegészülve a tornászlányok fergeteges koreográfiájával. Az est folyamán sor került tombolasorsolásra és fánkversenyre is, melyet Németh Károlyné nyert meg ízletes, hagyományos szalagos fánkjával. A hátralévő időben retro slágerekre táncolhattak a bulizni vágyók Gróf Roland zenéire, kiegészülve Kalló Imre bakelit lemezlovassal.

Külön öröm volt a szervezők számára, hogy az egyesületi tagokon kívül jó pár egyesületen kívüli fiatal is eljött, hogy jól érezze magát, és ehhez minden körülmény adott volt.

Felhőtlen, jó kedélyű és felejthetetlen este volt!

Köszönjük mindenkinek a segítséget, a felajánlásokat és a mérhetetlen jókedvet!


Itt a képek ...


2014.03.05.

Bemutatkozás

Ajkai Képzőművészeti Egyesület Tósokberénden élő tagjainak kiállításaNyitva-tárva volt a világ

Tósokberénden a Közösségi Házban Bemutatkozás címmel a településrészen lakó művészek alkotásaiból nyílt kiállítás Ozorai Sándor szervezésében március 7-én. Tizenegy alkotó mutatta meg kapcsolatát a természettel, az épített környezettel.


2014.03.07.

Nőnapra szeretettel

burcsiJótanács férfiaknak

Egy nőt nem nehéz boldoggá tenni ...
Csak legyél neki:

2014.03.08.

Akácfa kivágás helyett ültetés

A Tósokberéndért Egyesület fő tevékenységi körébe tartozik a természet- és a környezetvédelem. Ezzel összhangban az elmúlt hét végén a szürke iszaptározók közelében 1000 db facsemetét ültettek el.

Cikk az 'ajka.ma' webújságban
2014.03.08.

Böjt

A Katolikus Egyház hamvazószerdára és nagypéntekre - húsvét előtti péntek, Jézus Krisztus kereszt halálának napja- szigorú böjtöt rendel: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és a böjti időszak többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy ne fogyasszanak húst. A liturgikus szín a lila. A protestáns egyházakban a böjt materiális jellege háttérbe szorult, a lelki megújulást tartják fontosnak.

A nagyböjthöz népszokások is kapcsolódtak. A zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, és csak húsvétkor vették újra elő őket. Húst és zsíros ételt nem ettek, olajjal vagy vajjal főztek. Gyakran készítettek sós vízben főtt nagy szemű magyar babot, szemes kukoricát. Böjti eledel volt a csiripiszli, melyet kicsíráztatott búza, rozs és liszt keverékéből sütöttek. Böjti étel volt a kukoricamálé is. A kukoricalisztet tejjel leforrázták, fejes káposzta levelére tették, és kemencében megsütötték. Nagypénteken nem reggeliztek, szokás volt vacsorára főtt tojást fogyasztani.

A legtöbb helyen a II. világháború előtt még népviseletben jártak templomba, böjt idején főleg feketében. Szokás volt a negyvenelés, ami abból állt, hogy csak egyszer ettek naponta: nagyböjt folyamán csak negyvenszer, azaz naponta egyszer. Több helyen voltak olyanok, akik a házasélettől, dohányzástól is megtartóztatták magukat, nem nyiratkoztak, nem borotválkoztak. Egész faluk tartottak fogadott böjtnapot tűzvész, jégverés, marhavész, pestis emlékére, azért, hogy meg ne ismétlődjenek. Egyéni fogadott böjtöt is tartottak beteg családtag gyógyulásáért, haldokló szép haláláért, gyermekáldásért, jó férjért.

A nagyböjt ideje alatt tilos volt a mulatság, a vigadalom, a jóllakottság. Ezen időszak alatt házasságot sem illett kötni. Napjainkban, ha rövid a farsangi időszak, akkor elő szokott fordulni a vigadalom a böjti időszak alatt, hagyománytisztelők bánatára.

Csendes Róbertné Bosits Éva

2014.03.10.

Üveggyári Ifi Flotta márciusi programjai2014.03.14.


Kedves természetkedvelő Barátaink!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit április 12-én 9 órára a Bajcsy-Zsilinszky utca erdőszéli végébe, hogy ismét megtisztítsuk az erdőt a felgyülemlett szeméttől. Újabb program, hogy ezáltal is értékesebbnek érezhessük magunkat! Másnap jó lesz azzal a tudattal ébredni, hogy tettünk valami jót a környezetünk érdekében! Zsákot és kesztyűt biztosítunk, de akár saját is használható.

A résztvevő gyerekeknek egy kis meglepetéssel is kedveskedünk!

Szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt, tegyük élhetőbbé környezetünket,
és egyben kiránduljunk egy jót a természetbe!

2014.03.24.

Üveggyári Ifi Flotta áprilisi programjai2014.03.28.

Egy ismeretlen barát is barát. (Lessing)

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!