Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2014 / 2. negyedév


Kedvezményes 'kalbász'vásár
A Tósokberéndi Egyesület a januári disznóölésen (Dezső III.) és a februári kolbásztöltésen (Tóberkóbi I.) készített rengeteg füstölt házi kolbászból kedvezményes kiárusítást tart.

Az ár egységesen 500 Ft/szál (függetlenül annak hosszától).

A kedvezményes kolbászvásár ma délután 18 órakor lesz a Közösségi Házban!

A Tósokberéndi Egyesület vezetősége

2014.04.01.

Elnézést kérünk a tegnapi áprilisi tréfáért!

2014.04.02.


Kedves természetkedvelő Barátaink!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit április 12-én 9 órára a Bajcsy-Zsilinszky utca erdőszéli végébe, hogy ismét megtisztítsuk az erdőt a felgyülemlett szeméttől. Újabb program, hogy ezáltal is értékesebbnek érezhessük magunkat! Másnap jó lesz azzal a tudattal ébredni, hogy tettünk valami jót a környezetünk érdekében! Zsákot és kesztyűt biztosítunk, de akár saját is használható.

A résztvevő gyerekeknek egy kis meglepetéssel is kedveskedünk!

Szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt, tegyük élhetőbbé környezetünket,
és egyben kiránduljunk egy jót a természetbe!

2014.04.02.

Tósokberénd szép plakátjai

A többi plakát (2010-2014)
2014.04.02.

Kirándulás a Cuha-völgybe

Ugrás a többi képre
2014.04.05.

Üveggyári Ifi Flotta áprilisi programjai2014.04.09.

Programajánló


Kedves Mindenki!

Új rovattal indulunk, amely már tavaly is létezett, csak talán kevésbé volt köztudott. Idén is szeretnénk segítséget nyújtani a kikapcsolódni vágyóknak abban, hogy megtalálják a nekik megfelelő rendezvényeket, programokat a környéken, vagy akár egy kicsit távolabb. Ehhez készítünk minden hónapban programajánlót, igyekszünk nívós kínálatot összeállítani, melyben mindenki megtalálhatja a neki tetsző szórakozási lehetőséget.

Ha valakinek van valami egyéb programajánlata, kérem, juttassa el nekünk (tosokberendert@gmail.com) és azt is feltesszük a programajánlóba.

Jó böngészést kívánva:
Gróf Alexandra
szerkesztő-elnökségi tag

2014-es áprilisi programok (lásd a menüben is)


2014.04.09.

Szemétszedés a tósokberéndi erdőkben

Kedves résztvevő Barátaink!

Ezer köszönet és hála a részvételért, nagyon ügyes volt mindenki. Ismét sikerült megtöltenünk mindkét konténert, sőt... De bár ne így lett volna.

A rendezvényen kb. 75 ember vett részt, köztük - ami nagyon boldoggá tett bennünket - 24 kisgyermek és 21 vadász a Fekete István Vadásztársaságtól. A tósoki majortól, egészen a Padragra vezető útig szedték a lelkes résztvevők a mások által kihordott szemetet. Az idén is a háztartási hulladéktól kezdve, az autógumikon és építkezési törmeléken át, minden fajta szeméttel lehetett találkozni.

Bízunk benne, hogy évről-évre egyre kevesebb szeméttel fogunk szembesülni és a jövő generációja már a mi oldalunkon áll, hiszen azt tanulják el, amit látnak.

A rendezvény résztvevői a szemétgyűjtő okos kisgyerekeknek egy emléklappal, csokoládéval és egy - a Szent István Római Katolikus Iskola által felajánlott - jegyzettömbbel kedveskednek.

Csak így tovább!

Köszönettel: elnökség

Ugrás a többi képre
2014.04.12.

Új vendégkönyvHa van véleménye a Tósokberéndért Egyesület munkájáról, vagy a vendégkönyvről, itt a lehetőség, írja meg!

A vendégkönyv indítható a menüben lévő ikonról, vagy innen:

Köszönjük!

2014.04.19.

Kedves Mindenki,

A betervezett programjaink közül a kerékpártúra időpontja az elnökség döntése szerint

2014. április 26.

esőnap: a következő hétvége szombat.

Tervezett útvonal, programok:

Tósokberénd - Kolontár (igény szerint megállás a Szentkútnál) - Devecser (Új lakópark, Makovecz kápolna megtekintése) - Somlóvásárhely(Hegykapu vendéglőnél pihenés) - Doba - Oroszi - Noszlop (Lucullus vendéglőben ebéd) - Bakonygyepes (egyesületi malac kiválasztása a Rábaközi farmon) - Tósokberénd

Alternatív útvonal:

Úgy tervezzük, hogy Noszlopra fél egy körül érkeznének a fenti úton tekerők. Akiknek nics ideje végigtekerni ezt az útvonalat, az célirányosan csatlakozhat a noszlopi Lucullus vendéglőnél a csapathoz.

A teljes út kb. 50 km kerékpározást jelent, az alternatív útvonal kb. 30 km.

Tervezett menetrend:

Gyülekezés helye: Kristály pálya parkolójában

Indulás: 08:30

Ebéd 13 óra körül a Lucullus vendéglőben. Itt az egyesület megvendégel minden résztvevőt egy ételre (pl. lángosra, ez pontosításra kerül még) és egy italra.

Visszaérkezés: 14:30

Kérem láthatósági mellényt mindenki hozzon magával, illetve az útközbeni étel-italról mindenki maga gondoskodjon.

Próbáltuk úgy kialakítani a megállásokat, programokat, hogy mindenki kényelmesen végig tudja tekerni, aki egy kis állóképességgel és kitartással rendelkezik. Akinek ezzel, vagy a programokkal kapcsolatban van javaslata, szívesen várjuk.

Kérjük részvételi szándékotokat jelezzétek telefonon vagy e-mailen jövő héten kedd estig a lenti tagtársaknak.

szervező:

Kalló Imre +36 30 221 6235
kalloimi150@gmail.com

segédszervező:

Bolla tamás +36 70 457 9189
bt040405@gmail.com

Várjuk jelentkezéseteket.

Üdvözlettel: Elnökség

2014.04.22.

50 km-es kerékpártúra

Ugrás a többi képre
2014.04.26.
2014.04.29.

II. Tavaszi biciklitúra,
avagy „50 kötőjel 52 km-t tekertünk”

A túrára nevezett 15 fős kicsi, de annál lelkesebb csapat szombaton reggel nem akart hinni a szemének!

Minden előrejelzést megcáfolva esett az eső!

Gyors egyeztetés után az indulás időpontját egy órával későbbre tettük és újra nekiláttunk böngészni a meteorológia előrejelzéseket a web-en. Rövid tanakodás után arra jutottunk, hogy az illetékesek valószínűleg nem olvasták az előrejelzéseket, mert azok alapján bizony egyáltalán nem kellett volna esnie. De mi tudtuk, hogy „rossz idő nem létezik, csak gyenge akarat”.

Abból pedig nem volt hiány, és fél tízre még a nap is kisütött, így semmi nem állta útját az indulásnak. Egy alapos bemelegítés után elindultunk a tervezett útvonalon.

Első állomásunk a kolontári emlékpark volt, ahol fejet hajtottunk a vörösiszap katasztrófa áldozatainak emlékére. Kis kitérőt tettünk a Szentkútnál, ahol megtöltöttük kulacsainkat friss forrásvízzel, és meg sem álltunk Devecserig, ahol az új lakóparkban és a Makovecz Imre által tervezett kápolnában gyönyörködtünk.

Következő állomásunk, a Somló hegyen, a Csordás-Fodor pincészet volt, ahol Piroska néni igazi családias fogadtatásban részesített bennünket és egy kicsit megismerkedhettünk a legkisebb hazai történelmi borvidék jellegzetes borfajtáival. Akinek kedve volt, egy-egy korty erejéig meg is kóstolhatta a számára leginkább tetsző fajtát.

Bár még maradtunk volna, de mivel utunk első harmadánál jártunk csak, a hegy lábánál elindultunk Doba irányába. Megérkeztünk az Erdődy-kastélyhoz, rövid sétát tettünk gyönyörű parkjában és körbejártuk a valaha szebb napokat látott kastélyépületet, majd egy röpke tekerés következett és máris Oroszi főterén találtuk magunkat.

Itt megtörtént a „kötelező” fotózás Oroszi szülöttének, id. Dr. Antall Józsefnek mellszobra előtt , amit szülőfaluja állíttatott. A kései ebédidő már a noszlopi Lucullus vendéglőben ért bennünket. Az ízletes ebéd elfogyasztása után a kisebb nagyobb emelkedőket sorban magunk mögött hagyva begurultunk Bakonygyepesre a Rábaközi farmra. Itt a csapat lelkes hölgy tagjai hosszas mustra után kiválasztották a frissen érkezett malacfalkából a következő évi disznóvágásunk alapanyagát, Dezső IV-et!

Ezután már csak a Mónika cukrászda pár gombóc fagylaltja bánta a következő megállásunkat és szaporán mindenki hazatekert, hogy vízszintbe helyezve magát, újra végigpörgesse le-le csukódó szemei előtt a nap felejthetetlen élményeit.

A túra száraz adatai:

 • Megtett távolság: 52 km
 • Átlagsebesség: 13,5km/h
 • Elégetett kalória: 480kcal

Tanulságok:

 1. „A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról.” Mert azért 52 km nem semmi. De mindenki teljesítette! Legfiatalabb tekerőnk még iskolás volt, a legidősebb hölgy 62, legidősebb férfi pedig 68 évesen is úgy hagyta maga mögött a távot, hogy az irigylésre méltó!
 2. „A sport a test útján nyitja meg a lelket.” A résztvevők kortól, nemtől függetlenül, felhőtlenül nevettek, anekdotáztak régi és új történetekről, igazi csapatként „dolgoztak együtt”.
 3. „A seb beforr,a fájdalom elmúlik, a dicsőség örökre megmarad.”

Bár fárasztó volt, és bár hosszú volt, és bár néha nagyon fájt, és bár nagyon elfáradtunk, de a mosoly nem fagyott le soha senkinek az arcáról.

Mindenki büszke lehet a teljesítményére és reméljük jövőre még többen csatlakoznak.

Mi ott leszünk!

2014.04.30.

Kérjük támogassa adója 1%-ával a Tósokberéndért Egyesületet!
Adószámunk: 18151967-1-19

Köszönjük!

2014.04.30.

Üveggyári Ifi Flotta májusi programjai2014.05.01.
  
2014.05.07.

Autóbuszos kirándulás

Tervezett indulás: 2014. május 24. 07:00

Tervezett visszaérkezés: 20:00

Tervezett útvonal: Tósokberénd - Komárom (SK) - Komárom (HU) - Tata - Tatabánya(választható) - Tósokberénd


A részletes program vasárnapig elkészül!

2014.05.07.

KEDVES TÓSOKBERÉNDIEK!

a Tósokberéndért Egyesület nyílt kirándulást szervez
Komárom (HU;SK) – Tata – Tatabánya látnivalóinak felfedezésére

Időpont: 2014. május 24. szombat

Program:

 • 06:30 Indulás a Dobó K. utcai buszfordulóból.
  Felszállási lehetőségek még (igény szerint): Szt. István Király iskola, Templom, Bányásztelep, Pénzes híd, Polg.M.Hiv. parkoló
 • 09:00 Komárom (HU) Monostori Erőd megtekintése tárlatvezetéssel.
 • 11:00 Komárom (SK) belváros bebarangolása egyénileg
 • 14:30 Tatai vár és Német Nemzetiségi Múzeum megtekintése tárlatvezetéssel
 • 16:30 Ebéd Tatán (Albatrosz Étterem)
 • 18:00 Tatabánya, Turul-emlékmű megtekintése
 • 21:00 Hazaérkezés

A fenti teljes programunk költsége:

 • egyesületi tagoknak: 5.100,- Ft/fő
 • nyugdíjas, gyermek, diák egyesületi tagoknak: 4.450,-Ft/fő
 • nem egyesületi tagoknak: 6.600.- Ft/fő
 • nyugdíjas, gyermek, diák: 5.950,-Ft/fő

A költség tartalmazza az utazást, a belépőket (Monostori Erődbe, a Tatai várba és a Német nemzetiségi Múzeumba) a tárlatvezetéseket és az ebédet.

Jelentkezni és befizetni lehet:

 • Kalló Imrénél (+36 30 2216-235) vagy
 • Bolla Tamásnál (+36 70 4579-189) vagy
 • Csendes Róbertné Évinél (+36 30 2220-872)

Jelentkezési határidő a költség befizetésével: 2014. május 18.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Egy kis kedvcsináló:

Komárom (SK)


Komárom (sk) története
Európa udvar
Európa udvar (videó)
Öregvár

Komárom (HU)


Komárom (hu) története
Erődrendszer (térkép)
Erődrendszer (videó)
Brigetio

Tata


Tatai vár
Kuny Domokos Múzeum
A tatai vár és a múzeum (videó)

Tatabánya


Emlékmű, Szelim barlang
Turul emlékmű (videó)
Turul (videó - légifilm)
Dal a turulmadárról

2014.05.11.

Üveggyári Ifi Flotta júniusi programjai2014.05.21.

Kirándulás: Komárom, Tata, Tatabánya

A kirándulás képei (1)
A kirándulás képei (2)
2014.05.24.
2014.05.28.

Polányi Passió


Az előadások időpontjai:

 • 2014. június 6. péntek 21 óra
 • 2014. június 7. szombat 21 óra
 • 2014. június 8. vasárnap 21 óra
 • 2014. június 13. péntek 21 óra
 • 2014. június 14. szombat 21 óra

Az előadásokra jegyet vásárolni a legegyszerűbben az interneten keresztül erre a linkre klikkelve lehet.

2014.06.01.

Falunap Tósokberénden

A falunap képei (1)      A falunap képei (2)
2014.06.11.

Közösségi Szolgálat

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.

Ha szeretnél egy nagyszabású rendezvény, a sokBERéndi Nosztalgiajármű FESZTivál szervezésében segédkezni,

Jelentkezz hozzánk KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA!

Érdeklődni:
Tósokberéndért Egyesület, Ajka
tosokberendert@gmail.com

           
2014.06.15.

Egy nap HEGY NAP

A Tósokberéndért Egyesület programjai között több hagyományőrző és hagyományteremtő program szerepel. Az elmúlt hét végén a tósoki szőlősgazdák előtt tisztelegtek az egyesület tagjai, akiknek a Csékúti hegyen volt birtokuk. A program keretében részt vettek a Csékúti Hegyért Egyesület hagyományos hegybejárásán, ahol több olyan tósokbréndi is megjelent, aki nem egyesületi tag. A hegy felső dűlőjében pálinkával és zsíros kenyérrel várták a vendégeket a csékútiak. A bejáráson résztvevők módjával kóstolgatták a meleg szívvel kínált jellegzetes borokat, süteményeket, majd a rendezvény végén a vadpörköltet Csorba Tamás hangulatos harmonikaszója mellett fogyasztották el.

Itt nem ért véget a program, mert többen még nem voltak a hegy legmagasabb részén. Az ott található Sástó növényvilágára érdeklődéssel vártak. Sajnos a bekerített területet csak kívülről szemlélhették, de a kilátásban, a Balaton felvidék hegyeiben gyönyörködhettek. Majd a hegy régi fái között, bozótosokon keresztül a forrás mellett elhaladva érkeztek Bódéra, ahol megszemlélték az út mellett lévő kőbánya maradványait. A Csingerben kiállított első mozdonyt sem hagyták ki, amelyre fel is kapaszkodtak. Kellemes időben egy nagyon tartalmas napot hagytak a résztvevők a hátuk mögött. A város és környékének számukra néhány ismereten helyét fedezték fel. Nagy élmény volt minden jelenlévő számára.

Csendesné ÉviA többi kép (bővítve)
2014.06.16.

A Lőrintei tó alacsony vízszinttel


A többi kép

2014.06.23.

A várható program:
 • 07-10. regisztráció
 • 08-12. termelői piac / igény szerint tovább /
 • 09-13. veterántúra
 • 13-14. városi felvonulás
 • 15.00. Hivatalos megnyitó
 • 15.30. Kenguru Torna Club / HAIR /
 • 16.00. Sümegi Hanghullám énekeseinek fellépése
 • 17.30. Forma Fitt Aerobik
 • 18.00. Eredményhirdetés
 • 18.30. Sztárvendég Keresztes Ildikó
 • 19.15. .... Női Kar fellépése
 • 19.30. Kötél- és traktorhúzás
 • 20.00. Rekviem koncert
 • 21.00. Traktorhúzás eredményhirdetése, rendezvényzáró
 • 21.30. Rockinger koncert
 • 23.30. Záróra

A változtatás jogát fenntartjuk!

2014.06.23.

Nem iszom, nem dohányzom, nem nőzöm, minden nap hatkor kelek. De mindez megváltozik, ha kikerülök a dutyiból.

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!