Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2017 / 4. negyedév


Üveggyári Ififlotta októberi programja2017.10.09.

Túra a Káli medencében

2017.10.23.

Essegvári túra

2017.10.23.

IV.TóberKóbi

2017.10.24.

2013
2016
2017
2017.10.25.

Üveggyári Ififlotta novemberi programja


2017.11.02.

IV.TóberKóbi

Hinger hentest is felidézték a Tóberkóbin

A hagyományos magyar étkezés három tartós étele a kolbász, a sonka és a szalonna. Az utóbbi kettő szinte minden vidéken azonos módon készül, de a kolbász, már a nevét tekintve is lehet kalbász, kóbász, kolbi, kóbi. A fűszerezését nézve, pedig, ahány vidék, annyiféleképpen készül, de még egyes településeken belül is eltérőek lehetnek a családi receptek.

A Tósokberéndért Egyesület szervezésében, a negyedik Kalbásztöltő Fesztiválon, a „Tóberkóbin”sem volt két azonos ízesítésű kólbász. A tizenhárom fajta kóbi mind más fűszerezésű, színű, állagú volt. A Geri családot képviselő Töltögető brigád a harminc éves bevált családi recept szerint készítette ízletes finomságát. A Kóstoló öregfiúk, a mezőny tiszteletet érdemlő tagjai az egykori ajkai Hinger hentes receptjét használták fel a töltéshez. A hentes fia Hinger Károly, valamint Vadászlaki László és Antal Károly végezték a férfimunkát, a feleségeknek, Edit asszonyoknak a segítségével. A Sextrainerek népes csapata pikáns hosszú kolbászt készített, ahogy ők mondták „népi” recept szerint fűszerezve. A Belesek társaságának már a névválasztása is elárulta, hogy szeretik a belüket, ők egy rendkívül ízletes tipikus finomságot töltöttek. Budapesti székhelyű cég Lokomotív nevet viselő környékbeli töltői egy hagyományos nemesládonyi majoránnás és egy Bajor citromos – amelyben a gyulai ízek fellelhetőek voltak - kolbásszal nyerték el a zsűri tetszését. A Somló Hús Kft. Devecseri Húsüzem dolgozóinak a Csülök csapata egy tradicionális, minden kívánalomnak megfelelő és egy sörös ízesítésű kalbászt mutatott be krumplis lángossal körítve. A BringAjka Kerékpáros Sportegyesület régi bodorfai recept alapján gyúrta az egyik finomságot, a másikat, pedig hús nélkül töltötte. Meglepően finom ízesítése volt a vegetáriánusok számára készült húst nem látott kalbásznak, amelyben főként a lestyán dominált. A Kalló Support Team egy históriával érkezett a zsűri asztalához. Pannon-tenger vulkánjai közül kiemelkedő kolbászt töltötték meg, amelyet a Grönlandi bálna gasztro tapasztalataival spékeltek és a Nemzet Kenyerével, a toronyi csupa serclis kerek kenyérrel kínáltak. Idén először érkezett a versenyre a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete két csapatot alkotva. A Retró család most töltött először kolbászt, de alaposan összeszedték az információkat, mert remekre sikerült a kóbijuk, sőt a viaduktot is megformázták sok kis aprósággal. A Kolbász bohócok, a hidegkúti dédi szegfűborsos receptjével arattak elismerést. Dicséret illeti a csapatokat, mivel többségében a hagyományokat, őseik receptjeit élesztették fel ezen a napon.

A jó hangulatú kavalkádban az előző évek tapasztalatait felhasználva rendkívül ízléses munkaterületeket alakítottak ki a csoportok és a tálalások kreatívak, gusztusosak voltak. Néhányan jelmezekbe bújva töltöttek. Mindent figyelembe véve nehéz dolga volt a három tagú zsűrinek.

A tíz órától délig tartó töltés helyszíneit, tisztaságát, az egységes megjelenést, a tradicionális eszközök felvonultatását, majd a kisült kolbász állagát, ízvilágát, tálalását Szalai József, a Devecseri Húsüzem vezetője, Papp Jenőné egyesületi tag és Csendes Róbert, az elnökség részéről bírálta el. Arany minősítést érdemelt a Belesek, a Lokomotív, a Töltögető brigád, a Kalló Support Team, a Csülök csapat. Ezüst minősítést a Kóstoló öregfiúk, a Sextranerek, a Retró család, Kolbász bohócok és a BringAjka csapata kapott. Külön díjat is osztottak a fesztiválon, amelyet a BringAjka, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete és a devecseri Csülök csapata vihetett haza.

A kolbászok kisütése közben alkalom nyílt a csavart sült krumpli elkészítését tanulmányozni Németh Ferenc által gyártott spirálozó szerkezet a segítségével.

A nap folyamán Angermayer Tibor többször harmonikaszóval kísérte a nótázni vágyókat. Dj. Antony Stiff retró muzsikával és a húsz éves Extázis zenekar fergeteges élő zenével gondoskodott a jó hangulatról. Fizetségük stílszerűen füstölt kolbász volt, amelyet már napokkal a rendezvény előtt Palotai Ferenc, az egyesület böllérje pirosra füstölt.

Cs.Bosits Évi

További képek 2
2017.11.14.

Túra a Fekete István kilátóhoz

2017.11.19.

Üveggyári Ififlotta decemberi programja


2017.11.26.

TrakiMiki

2017.11.26.

Mókus kocsma


A képen az ajkai "Mókus" Italbolt belső terének egy részlete látható (1970-es évek vége). A város peremén lévő üzlet teljesen felújítva és korszerűsítve várja vendégeit - olvasható a fotó alatti feliraton. A vendégteret, egy a padlótól a mennyezetig érő, vasból készített térelválasztó osztja ketté. Jobbra a bejáratnál a hűtőpult, kissé beljebb a söntéspult látható. A söntéspulton egy-egy bor- és sörcsap helyezkedik el. A falon körben, a kor divatjának megfelelően lambéria húzódik végig. A bútorzat műbőrrel bevont támlás székekből, négyzetlapos, laminált felületű asztalokból áll.

2017.12.02.
2017.12.05.

2017.12.17.

2017.12.20.

2017.12.15.

Karácsonyi műsor a Közösségi Házban


Itt van a többi kép
2017.12.20.

Üveggyári Ififlotta januári programja

2017.12.20.

Történelmi tapasztalat: hírzárlattal minden megoldható.

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!