Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Archív hírek – 2010


Példás összefogás Tósokberénden

A tósokberéndi Belső-tó körül gyülekeztek a Damjanich utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca által határolt terület lakói 2010. január 17-én délelőtt, hogy korcsolyázhatóvá tegyék az évek óta elhanyagolt tavat.

A városrész lakóinak régóta dédelgetett terve volt már, hogy a Belső-tó környékét kulturáltabbá tegyék és a szabadidő hasznos, kellemes eltöltésére legyen lehetőség. Az idősebbek gyermekkoruk kedvelt játszótere és a libák őrzésének helye volt a tó és környéke. Nyáron a fürdőzés, télen a korcsolyázás, hokizás, szánkózás volt a kellemes időtöltés. Sajnos az évek, évtizedek alatt az enyészeté lett a terület. Az elmúlt egy-két évben a régi időket idézve páran a birtokukba vették télen a befagyott tó kevéske korcsolyázásra alkalmas felületét. Ekkor mindig megfogalmazódott az a gondolat, hogy valamit tenni kellene.

Az idén is ez történt, de most tettek követték az álmokat. Egerváriné Andi hívó szavára a vártnál sokkal többen megjelentek szerszámokkal a tó jegén és elkezdődött a növényzet lekaszálása és partra hordása. A jó hangulatban folyó "társadalmi munkán" jelen volt fiatal tanuló, aktív dolgozó, képviselő, vállalkozó, tanár, nyugdíjas nemre való tekintet nélkül. A munka folyamán előkerültek az otthonról hozott harapnivalók, bor, pálinka, forró tea. Mindenki a kedve szerint fogyaszthatott. A szorgos kezek a tó nagy részét megszabadították a nádtól, sástól, vízi növényektől.

A munka befejeztével pedig elkezdődött a korcsolyázás és kik-ki a maga szintjén próbálkozott. Voltak olyan nyugdíjasok, akiknek gyermekkoruk óta nem volt a lábukon korcsolya és most próbálkoztak. Nagyon családias hangulatban az esés-kelések is vidáman történtek.

A program végén tervek is szövődtek. A maradék munkálatok elvégzésére, a levágott növények elégetésére, a tó tisztítására és a szórakoztató programok sokaságára, a nyári piknikek, szalonnasütések megszervezésére.

A harminc fő, aki szinte spontán jött, példa lehet arra, hogy még össze lehet kovácsolni az embereket a jó cél érdekében. Minimális anyagi befektetéssel a környéken lakókat össze lehet fogni. Köszönet mindenkinek, aki jelen volt és előre, azoknak is, akik a jövőben részt vállalnak a munkából! Jó szórakozást mindenkinek, aki élvezni tudja a korcsolyázás örömét!

Csendesné Bosits Évi

2010.01.17.

Megalakult a Tósokberéndért Egyesület

Alakuló gyűlés ülésrendje

Bolla Tamás Kalló Imre Tilhof Endre Palotai Ferenc Mátyás Gézáné Vass Lajos H.né Tilhof Gyöngyi Ali Erzsébet
Egervári László             Hinger Károly
Gróf Károly         Csendes Róbert
Csendes Róbertné          
Egervári Lászlóné              
    Burján Károly Németh Jenőné Németh Jenő Kajdi Sándor Vági Róbert  

Ajka-Tósokberénd, 2010 március 25.
Mókus kocsma különterme

2010.03.25.

Szemétszedés a tósokberéndi erdőkbenUgrás a többi képre
2010.04.22.

Májusfa állítása és MajálisUgrás a többi képreUgrás a többi képre
2010.04.22.

Egyesületi beszélgetésUgrás a többi képre
2010.szept.

Tósokberéndi VigasságokUgrás a többi képre
2010.11.13.

Nem aggódom az adósságom miatt. Elég nagy ahhoz, hogy vigyázzon magára!

Másik bölcsességhez frissítsd az oldalt!       Ugrás a lap tetejére!