Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Schedl Ferenc háza a Batthyány téren

A Római Katolikus Templom mögött 1800 körül épült ez a ház, a templommal egy időben. Előtte ezen a területen kertek voltak. A három ház közül a nyugati oldalon lévő telekre építették ezt a zsuppfedeles épületet. A Berénden akkoriban elterjedt tipikus zsellérház elrendezése a telken és az alaprajza a mellékelt ábrán látható. A tűzfal lépcsőzetes téglaszéllel van kirakva, ezt macskalépcsőnek nevezik.

Sajnos az épület hátsó része az 1905-ös tűzben leégett. Egyedül csupán az utcafronton lévő szoba maradt meg. Újjáépítés után cseréptetőt kapott az épület.

A mai napig is megfigyelhetjük a szobákban a gerendák közti különbséget. A régiek sokkal durvább kidolgozásuak, mint a tűz után beépített, szépen meggyalult újabbbak. Persze van köztük egy évszázad különbség. A száz év alatt az eszközök is fejlődtek és az igények is mások lettek. A takaros ház belül, még hűen őrzi a régmúlt idők vonásait.

Schedl Ferencre emlékeznek vissza az utódok, aki az 1800-as évek közepén alapított családot ebben a házban. Ő földműveléssel foglalkozott, mint a családban mindenki más. Három gyermeke született: Mária (1897-1980), Erzsébet és Pál. Pálnak a családja maradt a tipikusan beréndi házban. Felesége Mencseli Teréz volt és két gyermeket neveltek fel itt, Ferencet és Máriát. Mária él jelenleg a házban Fiával Róberttel, aki sokak számára szokatlan sportot művel, az íjászatot.