Hírek

A Jubilate Női Kar dalestje Kovács Edit konferálásával

Elmondhatjuk, hogy a Jubilate Női Kar a legszínesebb kórus Ajkán. Megjelenésekben, repertoárokban, ötletekben egyaránt az állandó mozgást, a megújulást tapasztaljuk a megalakulása óta.

Fő mozgatója Hartinger Nándorné karvezető nem hagy a véletlenre semmit. Milyen igaza van. Az idei első Zenés esték programon minden jegy elkelt. (E sorok írója a 150-es sorszámú utolsó jegyet vásárolta, de később is érkeztek még kórusmuzsikát kedvelők.) 2023. május 4-én késő délután a klasszikustól a könnyűzenéig, a tavasz, a szerelem és az emlékezés jegyében Mozarttól Schuberten át a Tardos-Huszár szerzőpárosig minden hallható volt, amely az érzelmekre hatott. A nézőközönség soraiban főleg hölgyek foglaltak helyet, akik szeretik, ha kicsit elkényeztetik a lelküket.

Kis ismeretterjesztés is vegyült a dalestbe, amikor a 90 éve született Kocsár Miklós szerzeményét hallottuk, aki Ajka városának oly kedves Nagy László verseket is megzenésített. A 205 éve született 130 éve meghalt Charles Gounod francia zeneszerző két szerzeménye a hit világába vitte a hallgatóságot, de a 370 éve született Johann Pachelbel német barokk zeneszerzőről (Johann Sebastian Bach előfutára), a 210 éve született Giuseppe Verdiről és a 195 évvel ezelőtt született, 31 évesen meghalt Franz Schubertről is hallhatott a nagyérdemű.

A tíz éve távozott Karai József által írt Ugrótánc című művével jutottunk el napjaink zenéjéig. Bizony itt illik megemlíteni az Ajkacsingeri Borostyán Férfikart, akik ezt a dalt sikerre vitték Ajkán Petheő Balázsné betanításában. A mindennapokban ezekről a szerzőkről évfordulók tekintetében nem emlékezünk meg, ezért is értékes volt ez az este.

A komolyabb hangok után a könnyebb, de az érzelmekre ható dalokban az édesanyákról, a nagymamákról emlékezett meg a kórus. Majd májusban mi is jöhetett? Bizony a szerelem érzése adott ihletet néhány előadott mű szerzőjének.

A zene mellett a vers is szerepet kapott a programban. Bábics Valéria, az intézmény vezetője Nagy László Adjon az Isten című vers dallamosságával, ritmusával illeszkedett a zeneszámok közé, továbbá Rénes András a májust, a szerelmet idézte Juhász Gyula Szerelem? című költeményével.

A program legvégén a Tardos Péter és Huszár Erika által írt és a Tolcsvay trióval vált népszerűvé a Csak egy kék színű virág című dal csendült fel kétszer is. Közben egy szál ízlésesen elkészített kék színű virágot kapott minden jelenlévő, amelyet Pernesz Tiborné kórustag saját kezűleg készített (150 szálat). Minden összhangban volt, az öltözet, a dal, a figyelmesség.

Az est konferansziéja Hoffmann-né Kovács Edit, a karnagy Hartinger Nándorné, a zongorakísérő Vörös Jánosné volt.

Köszönjük minden közreműködőnek, hogy elhozták a kikeletet és hazavihettünk néhány kedves dallamot otthonunkba.

 

titkar

Tósokberéndért Egyesület 2010. március 25-én alakult meg 17 lelkes tósokberéndi lakó közreműködésével. Számos egyedi programot szervezett az elmúlt időszakban: Tóberfeszt, Tóberkóbi, Tóberkenu, Traktoros Mikulás, Helytörténeti vetélkedő stb.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük