Hírek

Nagy sikere volt a Beatlesnek Ajkán. Hogy mi köze van Tósokberéndhez? A cikkből megtudjátok.

Már több, mint hat évtizede négy liverpooli fiú John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr The Beatles néven, addig nem játszott zenei stílussal elindult hódító útjára, amellyel a 20. század legsikeresebb zenekarává váltak.

Több, mint egymilliárd lemezt, kazettát adtak el világszerte. Legtöbb időt töltötték a slágerlisták élén és minden rekordot megdöntöttek. Mindezt csupán tíz évnyi együtt zenéléssel érték el, de még további tíz évig adtak ki lemezeket. A rajongók egészen 1980-ig bizakodtak, hogy újra összeállnak, de John Lennon meggyilkolásával minden remény szertefoszlott.

Ezután számos alkalmi banda alakult és játszották a gombafejűek számait, változó sikerrel. Néhány formáció komolyan gondolta, hogy megőrzi a Beatles hagyatékát és komoly zenei tudással, kitartással kiállnak a közönség elé. Közöttük egy magyar zenekar is alakult, amely nagyon magasra tette a mércét, ez pedig a 2004-ben alapított, Európa országaiban, a tengerentúlon és több alkalommal Angliában is zenélt BlackBirds együttes Dobos Laci, Hoffmann Gyuri, Hajba Áron, Hajba Imre és Vecsei Laci összeállításban. 

Szinte telt ház előtt ők voltak a város vendégszereplői a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében április 22-én.

Már évek óta társadalmi eseménynek számít, amikor a nagy generáció megtölti a nézőteret Somogyi Laci hívására a Hundows koncerteken. A legutóbbi jubileumi eseményen Dobos Laci volt a vendég. Akkor fogalmazódott meg, hogy talán egy Beatles emlékkoncerten is megtelnének a széksorok. Így Bábics Valéria intézményvezető meghívta a zenekart Ajkára. A jó szervezés eredményeként főleg a mai hatvanas, hetvenes korosztály váltott jegyet, akik többsége a Hundows koncertek állandó közönsége és 32 zeneszám erejéig ismét fiatalnak érezhették magukat. Egy fergeteges, bombasztikus koncert részesei lehettek. Nem kronológia szerint, de szinte minden ismert slágert eljátszottak. A teljesség igénye nélkül néhány:  Yesterday, Yellow Submarine, Hey Jude, Let It Be, Hard Day’s Night, Rock and Roll music, Lady Madonna, Ob-la-di, Ob-la-da. Kakukktojásként John Lenon Give Peace a Chance (Adj esélyt a békének) is elhangzott, bizonyára azért, mert a dal a béke himnusza lett az egész világon. A zenekar tökéletesen visszaadta a Beatles hangzását, mintha ők szólaltatták volna meg a hangszereket és a vokál is hűen idézte a liverpooliakat.

Nagy meglepetésben volt része a nagyérdeműnek, amikor Dobos Laci felkonferálta Szabó Tibit, a Hundows vezetőjét, szólógitárost és három szám erejéig a gitárzene is a fellegekbe emelte a közönséget.

Az est folyamán óriási élményben volt része az ajkai közönségnek. A zenén túl az érzelmek sokasága, amelyek a felszínre törtek, mosolyok, amellyel megajándékozták egymást a rég nem látott, fiatalkori ismerősök. Meleg kézfogások, ölelések és integetések a széksorok között.

Köszönjük! Ősszel a gitárzenét kedvelőkkel a Hundows koncerten ismét találkozunk! Kicsit reménykedünk, hátha a BlackBirds is állandó vendége lesz az ajkai közönségnek, hiszen a szűnni nem akaró tapsból is látszott, hogy van rá igény!

Tósokberéndi kötődés: Somogyi László felesége Solyóm Ilona, aki 1970-ben végezte el az általános iskolát Tósokberénden. Osztályfőnöke Horváth Magda volt.

 

titkar

Tósokberéndért Egyesület 2010. március 25-én alakult meg 17 lelkes tósokberéndi lakó közreműködésével. Számos egyedi programot szervezett az elmúlt időszakban: Tóberfeszt, Tóberkóbi, Tóberkenu, Traktoros Mikulás, Helytörténeti vetélkedő stb.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük